Home / Tetkina Kuhinja / Hleb od griza sa sušenim paradajzom
Hleb od griza sa sušenim paradajzom

Hleb od griza sa sušenim paradajzom

Ako nemate iskustva sa mešenjem griza jer njega obično kuvamo i koristimo za slatke stvari, ovaj recept vam se može učiniti čudnim, ali ako se upustite u avanturu, na kraju ćete dobiti izvrstan, aromatičan hleb koji se savršeno slaže sa sirom i maslinama, možete ga služiti uz predjelo.

Potrebno je:

500 g griza

100 g brašna

1 kašičica suvog kvasca

2 kašičice soli

mlaka voda

4 kašike seckanog sušenog paradajza

Griz, brašno, so i kvasac pomešajte pa postepeno dodajte toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi. Testo ostaviti na sobonoj temperaturi da „odmara“ dva sata.

U međuvremenu, ako sušeni paradajz čuvate u ulju, odvojite četiri kašike i stavite u cediljku da se što više ocedi ulje a zatim ga iseckajte.

Nakon dva sata radnu ploču pospite brašnom, premesite testo i razvucite ga na debljinu prsta. Pospite po njemu paradajz, urolajte ga i stavite u posudu za pečenje a zatim blago ukoso zasecite.

DSCN7711DSCN7713

Ostaviti da odstoji dvadesetak minuta, a zatim peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok blago ne porumeni.

DSCN7722

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*