Home / Kafa sa tetkom / Dirty Dancing – o kultnom filmu osamdesetih godina i sceni koju u filmu niste videli
Dirty Dancing – o kultnom filmu osamdesetih godina i sceni koju u filmu niste videli

Dirty Dancing – o kultnom filmu osamdesetih godina i sceni koju u filmu niste videli

“Niko ne stavlja bejbi u ćošak” je kultna izjava iz ovog filma u kojoj su se pronašle generacije i generacije devojaka, ali, ako ćete verovati i muškaraca, posebno gej muškaraca.

Generacije i generacije devojaka su sanjale da će se pojaviti muškarac koji će ih izvući iz ćoška u koji su gurnute a zatim im posvetiti punu pažnju i ljubav kakvu zaslužuju. Nije to samo zato što ih je u ćošku neko zaboravio, nego prvenstveno zbog toga što je većina prosečnih devojaka sebe videla kao Frensis Bejbi Hausman, koju je igrala Dženifer Grej, glumica koja se nije mogla pohvaliti lepotom na kakvu smo navikli kada su ljubavni filmovi u pitanju. Ovaj film je čak i najružnijim tinejdžerkama dozvoli oda se poistovete sa njom i da sanjaju da će ih jednog dana pogledati dečko koji bar liči na Patrika Svejzija, drugu zvezdu ovog filma.

Kada se 1987. godine film Dirty Dancing pojavio u bioskopima, skoro preko noći je dobio status kultnog romantičnog filma zahvaljujući ljubavnoj priči između dvoje protagonista, Džonija Kastla koga je glumio Patrik Svejzi i Frensis Bejbi Hausman koju je igrala Dženifer Grej.

Dvoje mladih iz dijametralno suprotnih društvenih svetova, sreću se, razumeju, rađa se ljubav, zabranjena ljubav puna strasti, uspeh nije mogao da izostane. Dvadeset osam godina, tinejdžeri širom sveta, ali i njihovi roditelji, pronalaze se u ovom filmu i maštaju o istoj ovakvoj ljubavi. Uostalom, njihova priča – tinejdžerka na letovanju sa roditeljima i učitelj plesa, ni danas nije ni neobična ni nemoguća.

Čuvena scena završnog plesa uz muziku “The Time Of My Life” koju je komponovao Franke Previte, osvojio je 1988. godine Oskara za najbolji saundratk. Iako je snimljen sa veoma malim budžetom, ovaj film je postigao svetsku slavu, a ponovnu slavu je doživeo 2009. godine kada je preminuo Patrik Svejzi, te godine je zaradio preko 214 miliona dolara.

prljavi ples 1

Možda niste znali, ali ovaj film je zasnovan na istinitoj priči Elinor Bergstajn, odnosno na priči o njenom detinjstvu i adolescenciji kada je leta provodila u odmaralištu Castkill Mountains sa roditeljima i sestrom Frensis. Volela je ples i učestvovala je na mnogim takmičenjima.

Nekoliko scena u ovom filmu nisu bile u scenariju ali su dobile mesto u filmu, jedna od njih je ona u kojoj Džoni ne može Bejbi da objasni jedan pokret jer je golica i ona se neprekidno smeje. To je scena koju nisu uspeli da snime što je Patrika Svejzija veoma ljutilo, ali je proglašena simpatičnom i našla se u filmu.

Zanimljivo je da su se na audiciji za ovaj film pojavili Sara Džesika Parker, Bili Zejn i Val Kilmer, ali da se danas spekuliše da su u stvari odbili uloge.

Ovaj film, nažalost prati i to da je uklet, većina glumaca iz ovog filma ili kasnije nisu napravili zavidnu karijeru, ili su prerano otišli sa ovog sveta, uglavnom od bolesti karcinoma. Hotel u kome je sniman film, srušen je da bi se na njegovom mestu napravila banja.

Kako god, Dirty Dancing je i danas jedan od najomiljenijih filmova iz osamdesetih godina, ako ovih dana poželite neki romantičan film, možda je on pravo rešenje.

Dotle, pogledajte scenu koja se nije našla u filmu jer je proglašena previše eksplicitnom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*