Božićna pogača ili česnica je deo božićne tradicije u Srbiji, za mešenje česnice su vezani razni običaji, a da li će biti slatka ili slana, obična proja ili pogača od belog brašna, neka slatka pita, zavisi od običaja u određenom kraju.
Ovo je samo jedan od načina pravljenja česnice, zahvalna je jer je pravljena „iz komada“ pa je možete praviti i za neke druge prilike, testo po teksturi i ukusu najviše podseća na kifle.
Potrebno je:
½ litra mleka
kvasac
kašičica soli
kašičica šećera
dva cela jaja
šoljica ulja
1 kg brašna
jedno jaje za premazivanje
susam
U mlako mleko rastopiti kvasac, dodati so, šećer i umućena jaja i ulje i zamesiti sa brašnom da ne bude tvrdo testo ali da se ne lepi i ostaviti da naraste. Naraslo testo premesiti i ostaviti da naraste još jednom.
Oklagijom razvući testo na debljinu od 1 centimetra i okruglom modlom vaditi delove koji se kaskadno slažu u posudu za pečenje od spoljnih ivica ka unutrašnjosti.
U posudu u kojoj će se pogača peći sipati pola prsta ulja i svaki komad provući kroz ulje.
Ostaviti još jednom da naraste a zatim premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
Kada je pečena, nožem pažljivo odvojiti pogaču od posude u kojoj se pekla, izvrnuti je na krpu a zatim sa krpom na tacnu, vodeći računa da se delovi pogače ne odvoje.