Home / Tetkina Kuhinja / Božićna pogača
Božićna pogača

Božićna pogača

Božićna pogača ili česnica je deo božićne tradicije u Srbiji, za mešenje česnice su vezani razni običaji, a da li će biti slatka ili slana, obična proja ili pogača od belog brašna, neka slatka pita, zavisi od običaja u određenom kraju.

Ovo je samo jedan od načina pravljenja česnice, zahvalna je jer je pravljena „iz komada“ pa je možete praviti i za neke druge prilike, testo po teksturi i ukusu najviše podseća na kifle.

Potrebno je:

½ litra mleka

kvasac

kašičica soli

kašičica šećera

dva cela jaja

šoljica ulja

1 kg brašna

jedno jaje za premazivanje

susam

U mlako mleko rastopiti kvasac, dodati so, šećer i umućena jaja i ulje i zamesiti sa brašnom da ne bude tvrdo testo ali da se ne lepi i ostaviti da naraste. Naraslo testo premesiti i ostaviti da naraste još jednom.

DSCN7642

Oklagijom razvući testo na debljinu od 1 centimetra i okruglom modlom vaditi delove koji se kaskadno slažu u posudu za pečenje od spoljnih ivica ka unutrašnjosti.

DSCN7643

U posudu u kojoj će se pogača peći sipati pola prsta ulja i svaki komad provući kroz ulje.

DSCN7645DSCN7650

Ostaviti još jednom da naraste a zatim premazati umućenim jajetom i posuti susamom.

DSCN7652

Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Kada je pečena, nožem pažljivo odvojiti pogaču od posude u kojoj se pekla, izvrnuti je na krpu a zatim sa krpom na tacnu, vodeći računa da se delovi pogače ne odvoje.

DSCN7658DSCN7665

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*