Home / Kafa sa tetkom / Ko je autor slogana “Je suis Charlie“ koji je preuzeo ceo svet
Ko je autor slogana “Je suis Charlie“ koji je preuzeo ceo svet

Ko je autor slogana “Je suis Charlie“ koji je preuzeo ceo svet

Od srede, 7. januara, kada se dogodio teroristički napad u redakciji lista Charlie Hebdo u Parizu, društvene mreže, ali i štampanemedije, onlajn portale, ulice, preplavio je slogan “Je suis Charlie”, prvenstveno kao znak podrške slobodi izražavanja. Ovaj slogan se mogao videti i na bilbordima u nekim gradovima.

Spontano, korisnici Twittera su počeli da koriste hashtag #JeSuisCharlie koji je putem ove mreže obišao svet i za samo dva dana upotrebljen je više od 3,5 miliona puta čime je postao najpopularniji hashtag u istoriji Twittera.

Među mnogim porukama, mnogo glasnije nego od svih govora koji su održani nakon ove tragedije, slogan Je suis Charlie se izdvojio i poslao najsnažniju poruku protiv terorizma a za slobodu mišljenja i govora.

Untitled

Ove tri reči pojavile su odmah nakon što je objavljena vest o terorističkom napadu u redakciji Charlie Ebdo i mnogi su verovali da se radi o starom sloganu čiji je autor neko iz redakcije, a da potiče iz vremena kada je 2011. godine u redakciju ovog lista bačen molotovljev koktel koji je izazvao požar i uništio je.

Autor ovog slogana koji je prvi put objavljen na Twitteru je Joahim Roncin muzički novinar i umetnički direktor časopisa Stylist. On je prvi koji je objavio ovaj logo u sredu, 7. januara u 11:52 časova, za manje od sat vremena nakon napada u redakciji Charlie Ebdo.

Izvor: terrafemina.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*