Ko je autor slogana “Je suis Charlie“ koji je preuzeo ceo svet

Od srede, 7. januara, kada se dogodio teroristički napad u redakciji lista Charlie Hebdo u Parizu, društvene mreže, ali i štampanemedije, onlajn portale, ulice, preplavio je slogan “Je suis Charlie”, prvenstveno kao znak podrške slobodi izražavanja. Ovaj slogan se mogao videti i na bilbordima u nekim gradovima.

Spontano, korisnici Twittera su počeli da koriste hashtag #JeSuisCharlie koji je putem ove mreže obišao svet i za samo dva dana upotrebljen je više od 3,5 miliona puta čime je postao najpopularniji hashtag u istoriji Twittera.

Među mnogim porukama, mnogo glasnije nego od svih govora koji su održani nakon ove tragedije, slogan Je suis Charlie se izdvojio i poslao najsnažniju poruku protiv terorizma a za slobodu mišljenja i govora.

Untitled

Ove tri reči pojavile su odmah nakon što je objavljena vest o terorističkom napadu u redakciji Charlie Ebdo i mnogi su verovali da se radi o starom sloganu čiji je autor neko iz redakcije, a da potiče iz vremena kada je 2011. godine u redakciju ovog lista bačen molotovljev koktel koji je izazvao požar i uništio je.

Autor ovog slogana koji je prvi put objavljen na Twitteru je Joahim Roncin muzički novinar i umetnički direktor časopisa Stylist. On je prvi koji je objavio ovaj logo u sredu, 7. januara u 11:52 časova, za manje od sat vremena nakon napada u redakciji Charlie Ebdo.

Izvor: terrafemina.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *