Zlatno mleko – eliksir zdravlja

Zlatno mleko je veoma popularno među zagovornicima Kundalini joge i veoma zdravo piće među zagovornicima Ajurvede. Pravi se sa kurkumom, začinom koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, ima antiinflamatorna, analgetična i antibiotska svojstva i koji ublažava artritis, regenreriše tkiva i krv, jača sistem za varenje, nervni sistem i regeneriše jetru, ali deluje preventivno i kod bolesti srca i određenih vrsta kancera.

Kurkuma se u Indiji koristi više od 5.000 godina kao lek i začin. Ime je dobio od reči Kour koum, što znači šafran a od biljke se koristi koren koji se kuva, zatim suši i melje da bi se dobio prah narandžasto žute boje.

Kako su pokazala naučna istraživanja, kurkum je dobar u prevenciji raka debelog creva, usne duplje, pluća, jetre, kože, bubrega, dojke i kod leukemije. U tradicionalnoj medicini koristi se za detoksikaciju organizma, naročito da bi regenerisao i očisto jetru. Ono što je nateralo naučnike da se pozabave ovim začinom je to što je u azijskim zemljama, posebno u Indiji, gde je potrošn ja kurkume veoma velika, učestalost kancerogenih bolesti veoma niska. U Indiji se ovaj začin koristi i za zarasanje rana, lečenje opekotina, protiv ujeda insekata i za lečenje kožnih bolesti sa veoma zadovoljavajućim rezultatima. Najnovija istraživanja pokazuju da kurkuma ima veoma veliku ulogu u prevenciji raka prostate.

Foto: agendalugano.ch
Foto: agendalugano.ch

Širom sveta, već dugo je popularno “zlatno mleko” koje se pravi sa ovim začinom i koje nazivaju eliksirom zdravlja.

Da bi se napravilo zlatno mleko, prethodno je potrebno nparaviti pastu od kurkume za šta je potrebno:

1 šolja kurkume u prahu

4 šolje vode

3 kašike crnog bibera (nije neophodan ali se preporučuje jer jača aktivna jedinjenja kurkume).

Sve sastojke treba pomešati i kuvati uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne. Tokom kuvanja treba voditi računa da masa nikako ne proključa, a kada se zgusnula treba je ohladiti i sipati u posudu koja se može dobro zatvoriti, recimo u teglu. Čuva se u frižideru i može se bez bojazni upotrebljavati oko dve nedelje.

Ukoliko želite da probate ovu pastu, odnosno zlatno mleko, možete smanjiti meru vodeći računa o srazmeri sastojaka.

Kada ste pripremili kurkuma pastu, možete pripremiti i zlatno mleko, pomešajte:

1/8 kašičice kurkuma paste

1 šolju mleka (kravlje, sojino, bademovo ili pirinčano mleko)

¼ šolje vode

med po želji i ukusu.

Sve sastojke dobro promešati dok ne dobijete ujednačenu tečnost, možete ih sjediniti i u blenderu.

Ovom mleku možete dodati malo đumbira ili cimeta, opet po želji i ukusu.

Preporučuje se jedna šolja dnevno, najbolje uveče jer zlatno mleko pored svega utiče i na dobar san.

Foto u zaglavlju: mundoconsciente.es

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *