Za svakoga posebno pravljene – slatke, čarobne Lude tortice

Nedavno je obeleženo tri godine akcije „Moje dokje su OK“ koja se bavi prevencijom karcinoma dojke i među sponzorima ovog druženja našla se i Vesna Ivić sa svojim Ludim torticama. Ko je zastao da se divi ovim kapkejkovima, nije imao priliku da ih proba jer su odmah nestale.

10744516_379118898911528_1585010537_n

Vesna Ivić koja stoji iza ovih divnih kapkejkova za sebe kaže da je nekadašnja košarkašica, nedosanjani arhitekta, samouki dizajner enterijera, supruga i mama. Kao i mnogi u Srbiji, dugo je radila u malim privatnim firmama pa je za to vreme stekla različita iskustva, ali nikada nisam dolazila u dodir ili se bavila hranom ili proizvodnjom slatkiša.

U svojoj ranoj mladosti sam želela da se bavim arhitekturom i kada je jedan od profesora nama brucošima govorio da statistika kaže da 70% studenata koji upišu fakultet ne završe isti, ja sam bila sigurna da ću biti među onih 30%. Međutim, život nas često povede nekim svojim putevima, kaže Vesna.

Idući tim svojim životnim putem, došla je do onog da već više od godinu dana nema poslodavca.

Po mom iskustvu, žene kada ostanu bez poslodavca ( naglašavam ovaj izraz jer jedna žena, sa svim ulogama u svom životu, uvek ima posla), okreću se više svojoj kući i ispunjavanju svih onih rupica koje se vremenom stvaraju kada ne znate čemu pre da se posvetite. Kad sam sve te rupice poispunjavala, počistila, pobrisala, izorganizovala po kući, moja porodica je odlučila da mora da me podrži i pogura u nekom pravcu, jer od silne moje podrške njima, shvatili su, uskoro ne bi mogli da dišu. Tako oni nahvališe moje slatkiše i predložiše da ih spremam i nekom drugom i probam da pokrenem sopstveni posao.

10822724_379118895578195_1627803388_n

Taj posao ja još uvek pokrećem. Još povremeno imam dilema oko njega, ali shvatam da su te dileme upravo ono što pokreće mene. Da li ili ne – stalno preispitivanje je deo mog karaktera, ali isto tako znam da se sada osećam više kao JA nego ikada ranije. Da li ste i vi zastali u jednom trenutku u životu i zapitali se – Šta mi bi? Od kada sam postala ovakva, gde sam sakrila ono što MENE ispunjava?

Upornost je ono što nam svima treba da bismo ispunili svoja očekivanja. Naglašavam svoja, zato što ostale lako možete prevariti. Postoje poslovi koji su bliski ženama koje ostanu bez „poslodavca“, a s obzirom na trenutnu situaciju u našoj zemlji, slatkišima se mnoge bave.

Ja sam rešila da slatkiši koje ću praviti budu malo drugačiji i da budu primamljivi deci, a prihvatljivi roditeljima. Moje okretanje kuhinji i jeste prouzrokovano decom, mojom decom. Potičem iz porodice koja generacijama ima odlične domaćice u kuhinji, pa ja nisam imala potrebe da se istom bavim pre no što sam dobila svoju decu. Kako su oni rasli, raslo je i moje znanje i umeće.

10833914_379118865578198_285265564_n

Ono što Vesnu izdvaja je što se kao majka susrela sa mnogim problemima sa kojima se susreću roditelji, bolestima, akutnim i hroničnim, prehladama, alergijama, pa su alergije bile te zbog kojih je počela da čita ona sitna slova na deklaracijama i shvatila je koliko raznoraznih konzarvanasa, aditiva, sredstava za zgušnjavanje, jestivih i nejestivih stvari i šećera serviramo svojoj deci. Shvatila je da nema ničeg boljeg od domaće spremljenog obroka ili slatkiša. Zato se sa svakim svojim klijentom posebno dogovara, ne samo o izgledu već i o sastavu kapkejkova koje će praviti za njih. Nema granica izboru sastojaka i kombinovanju ukusa. U Ludim torticama nema margarina, koncentrata aroma, niti veštačkih ukusa. Ispunjene su svežim kremovima, voćem i začinjene njenom “slatkom tajnom” – završnim puding kremom.

10818846_379118955578189_168838993_n

Ideja vodilja mi je bila, i jeste, da slatkiši, što za velike proslave ili neke manje bitne, budu od domaćih, tradicionalnih sastojaka, a u “savremenom” pakovanju. Zato su to kapkejkovi – tortice u šoljici, popularni američki slatkiš, a na sasvim običan, domaći način. Luda tortica nema potrebe za konzervansima i zaslađivačima, ona nije zamišljena za masovnu proizvodnju, već za jedan trenutak pre zalogaja u kom, uz slast, nestaju sve naše dnevne brige.

Vesna naglašava da ničega od svega ovoga ne bi bilo bez ogromne podrške, razumevanja, podizanja, pridržavanja, a vrlo često i guranja od strane porodice i prijatelja, a da joj najlepši i najveći vetar u leđa daju zadovoljni klijenti koji odluče da ponovo neku važnu stvar u svojim životima proslave uz Ludu torticu!

10838257_380084775481607_2054028505677710387_o

Fotografije: Facebook Cupcakes by Luda Tortica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *