Volite sebe

Koliko god da nas uče da treba da brinemo o sebi i udovoljavamo sebi, to traje samo do udaje i dok ne postanemo majke. Odjednom, mi nekako postajemo nevažne, za sve što radimo moramo da brinemo da li će se to svideti i našem suprugu i koliko god nam ponovo pričali da sebe nikako ne zapostavljamo, svidelo se to njemu ili ne, ovo će se provlačiti kroz sve priče, one rodbinske, prijateljske, medijske. Ok, super je da misliš na sebe, ali polako, s merom i udzržano. S decom je još drastičnija priča, usudite li se da se požalite kako nemate vremena za sebe, kako ste sebe zapostavile, da želite nove cipele, da vam treba malo oduška i vazduha, gledaće vas kao zločinca koji se, eto, usudio da poželi nešto za sebe a majka je, deca su na prvom, poslednjem i jedinom mestu. Usput neće propustiti da pitaju a zašto smo toliko nervozne. Valjda zato što nemamo prava na sebe.

Kraj je godine, iako to nije neko ograničeno vreme kao kraj godišnjeg odmora, kraj neke velike akcije, obično se u ovo vreme osećamo iscrpljeno, iz godine treba izaći čistih računa prema državi, praznike čekamo kao da će trajati ko zna koliko a radi se samo o par dana tokom kojih se uopšte nećemo odmoriti, ko se još odmorio za vreme praznika, frenetičan tempo života ostavlja trag na našu svakodnevicu.

Da ne budemo nervozne i neraspoložene, prosto je nemoguće ako nemamo malo prostora za sebe, makar sat vremena za knjigu uz šolju čaja ili čašu vina. Svaki put kad odvojimo malo vremena za svoja sitna zadovoljstva naći će se neko ko će nam nabijati osećaj krivice sve dok se zaista ne osetimo krivima a nezadovoljstvo će se širiti.

ID-100292354

Zato, postavite pravila same sebi.

Sigurno ste pročitale stotine saveta kako da ne zapostavite sebe i od same sebe ukradete taj jedan sat i poklonite ga sebi, da ovo baš smešno zvuči.

Odvojite tih sat vremena, ne mislite na obaveze, račune, neispeglan veš, čitajte knjigu i uživajte.

Ako nemate novac za odlazak kod kozmetičara, zatvorite se u kupatilo, pitajte prethodno kome se piški i posvetite se svom licu, postoji toliko stvari koje možete uraditi same da bi negovale svoje lice. Napunite kadu, kad ste poslednji put ležale u kadi punoj tople vode, sve se obično pretvara u brzinskos tuširanje dok neko kuca na vrata i zove vas da požurite.

Prošetajte po obližnjoj šumi ili parku, slušajte ptice, zvuke, obratite pažnju na drveće, odmorite svoje žice, to je slično nekom malom odlasku u banjo, budite malo same s prirodom.

Vikendom ne skačite kako biste spremale doručak, odspavajte malo duže, za naš ten, ceo organizam, neophodno je osam sati sna što sebi retko možemo da priuštimo. Niko neće umreti gladan zato što ste spavale dva sata duže.

ID-100158673

Kad idete u kupovinu, onu svakodnevnu, ne trčite, odvojte vreme i polako se krećite između rafova, ponašajte se kao da kupujete cipele, uživajte, pogledajte šta sve ima u ponudi, kupujte natenane a ne kao da vas neko goni.

Izađite bar jednom mesečno sa drugaricama, ne angažujte bake, ili će vas zvati da vam kažu kako deca neće da jedu ili spavaju, da su nemoguća, izlazak može da vam presedne. Neka ih čuva tata, recite mu da ne zove, umeju oni da se snađu, ili zamolite neku devojku iz komšiluka da ih pričuva. I recite da ne znate kad se vraćate.

Bavite se nekim hobijem, slikajte, pišite, heklajte, pletite, radite nešto što će vam nakratko okupirati svakodnevne misli.

Upišite se na aerobik, zumbu, pilates, jogu, bar dva puta nedeljno se ozbiljno fizički angažujte a da to ne bude neki kućni posao, osećaćete se divno.

Meditirajte. Meditacije je rasprostranjena u istočnjačkim religijama ali je veoma “popularna” i kod nas, nađite neko mirno, izolovano mesto i pokušajte da povratite kontrolu nad svojim telom i umom. Opustite se i upoznajte svaki deo svog unutrašnjeg bića, oslobodite se negativnih misli. Vredi probati.

Radite šta god, samo da vas to čini srećnom.

ID-100171745

lustracija:FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *