Praseća neuroza

Vreme je novogodišnjih i božićnih praznika i čitaoci „Tetke“ očekuju da se i rubrika „Saveti koje niste tražili“ uklopi u prazničnu amosferu. Srećom psiholozi nisu preskočili ovu temu, te ima dovoljno materijala za pisanje teksta sa odsjajem zvezda. Ipak đavolak mi šapuće da zauzmem naučno-šaljivi ton, te tako treba i čitati ove redove: sa smeškom. Inspiracija je tekst Bruce Klugel u „Psychology Today“ iz 2003.

Božično-novogodišnje neuroze

Rituali su način strukturisanja našeg vremena, koji naglašavaju ritmičnost života i imaju smisla. Međutim, mnogi smatraju da su iritantni. Kako često ne mogu jasno da artikulišu nezadovoljstva koje pokreću praznici, guraju ih tako sirova, neobrađena u nesvesno. Tamo se dešavaju pomeranja, menjanja forme i usled „prazničnog“ energiziranja, sad već promenjeni sadržaji „ulaze“ opet u svest kao projekcije, fobije, anksioznosti, neuroze… Na prostoru Balkana, sigurno se razvijaju slične neuroze, kao i u drugim delovima sveta, naravno pomereno usled vremenskih zona, ali neke imaju sasvim lokalni karakter. Ostaje da se kliničari edukuju da ih prepoznaju i preveniraju ili leče uspešnije (u najavi je edukativni seminar koji je smo pripremili samo za Vas! – flajer uz poklon vaučer je u sandučetu kućnog Saveta).

 1. Praseća(ćureća) neurozaje strah da nećete imati za Božič pečenicu ili punjenu ćurku. Balkanski običaji čine da je praseći oblik neuroze češći („nema ptice do prasice“). Sa nemaštinom, nezaposlenošću, padom standarda, opravdano je u porastu, te je strah ovde adekvatno osećanje. Ali i bez krize, uvek postoji jedan deo populacije koji će je aktivirati tu oko Božića.
 2. Pićestrepnja vrsta straha da i ove godine nećete pogoditi šta ko pije, pa ćete kupiti crno vino, a svi će hteti belo ili pivo.
 3. Vezani jezik sindrom – čak iako uspete da nabavite sve što zahteva novogodišnje-božićna trpeza, dolazak gostiju pojačava tenziju, šta će biti ako za stolom nastane muk, ako Vam se jezik zaveže, pa ne možete da se setite ni jednog novijeg vica (nemojte opet onaj „Razgovaraju Hrvatica i Srpkinja o poklonu za Novu godinu….“- ipak su za stolom i deca).
 4. Čkalja poremećajkako popijete koje piće, pretvarate se u Jovanču i krećete na put oko svog sveta (od detinjstva naovamo, kako su izgledale proslave Nove godine u Vašoj kući uz serijal Lole Đukića). Oni rođeni u drugoj polovini 20. i prvoj polovini 21.veka, smoriće se neviđeno. Izaberite nekog modernijeg komičara, možda to ne bude klasifikovano kao poremećaj, nego Vas angažuju za neki rijaliti.
 5. Impulsivna kupovina sindrom opravdan strah da je Vaš mozak pod uticajem multi-prolongirane senzorne kampanje i da ćete se kad stignete kući pitati „Šta sam mislila kad sam kupovala ovu glupost?“.
 6. Ušćefobija strah da poklon koji Vam poklanjaju nije kupljen u tržnom centru „Ušće“.
 7. Rozedžemperfobija – jedna od najčešćih ženskih fobija je da će tetka Mara i ove godine da nađe pink angora džemper, pet brojeva manji (ijuuu, što dete brzo poraste!), u kome će, da bi joj srce bilo na mestu, Vaša ćerka i dočekati Novu godinu.
 8. Ala poremećaj- kad Vašoj okolini poraste apetit za poklone do granica koje ni veći bogataši ne bi ispunili. Rešenje je u kroćenju ale-goropadi na vreme, već početkom decembra („ove godine nema poklona“).
 9. Kopija sindrom strah da će neko imati isti stajling za Novu godinu, a toliko ste ga dugo smišljali.
 10. Kalendarska opsesija vrsta opsesivno-kompulzivnog poremećaja koji se odnosi na prisilno odbrojavanje dana i sata do Nove godine, sa rastućom anksioznošću.
 11. Ho-Ho-fobija – strah od čike sa belom bradom i crvenim kostimom u čije krilo treba da sedne Vaše dete kad mu daju paketić.
 12. Odžačar poremećaj ličnosti strah da ćete otvoriti vrata, a grupa obučena u crno će tražiti da im udelite neku paricu uz pesmicu „Mi smo Vaši odžačari“. Strah raste do panike, kada shvatite da Vaša zgrada nema uopšte odžake, pošto imate parno grejanje.
 13. Meri Popins sindromstrah da neko stalno šeta po Vašem krovu u nameri da uskoči u Vaš odžak, čak iako ga nemate. Imate i halucinacije, stalno čujete „Chim, chimny….“ pesmu.
 14. Pahuljica depresijanemogućnost da se obradujete prvom snegu.
 15. Ponoćni poljubac anksioznost– neugodnost pri pomisli da kada otkuca dvanaest sati svi će imati svog para, a Vi ćet biti raspareni i čekati čitavu večnost da se oni izljube, pa da se neko seti i Vas.
 16. Ponoćna tehnofobija nemogućnost da u prvim sekundama posle ponoći otkucate sms svim svojim FB, twitter (2125 folovera) i pored najnovijih modela gadget-a.
 17. Praznik manijadizanje kose na glavi što stiže još jedno novogodišnje ludilo i neki ljudi oko Vas i dalje vole praznike….

Dalje nastavite sami.

Srećna Nova 2015. godina!

Ljiljana Jerinić, psiholog i TA savetnik

Foto: pixgood.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *