Home / Tetkina Kuhinja / Napravite sami vege čips (Veggie Chips)
Napravite sami vege čips (Veggie Chips)

Napravite sami vege čips (Veggie Chips)

Vege čips napravljen od voća ili povrća je mnogo zdravija opcija za grickanje između obroka, dok čitate ili gledate uzbudljivu utakmicu. Kako izgleda da kod nas, bar sudeći po komentarima na društvenim mrežama, ovo niko ne proizvodi, možete ga napraviti sami. Ovako napravljen vege čips možete čuvati u tri, četiri dana bez bojazni da će se promeniti ili pokvariti i tako ćete imati zdravu grickalicu kad god vam se nešto gricka, da utolite glad do redovnog obroka ili smirite nervozu bez griže savesti.

Odaberite povrće od koga ćete napraviti čips, krompir, šargarepu, plavi patlidžan, tikvice, cveklu, celer, dobro operite i isecite na što tanje listove, za ovo vam je potreban ili dobro oštar nož ili neki super recko, oni strpljiviji mogu povrće seći i ljuštilicom za povrće.

Foto: foodnetwork.ca

Foto: foodnetwork.ca

Kakvu god kombinaciju da odaberete, povrće morate peći posebno jer se nešto brže peče a nešto sporije. Na pleh stavite papri za pečenje i naređajte listove povrća takod da se ne dodiruju.

U posebnoj posudi pomešajte so, biber, beli luk u prahu, korijander, majčinu dušicu, origano, kari, crni luk u prahu, koristite kombinaciju začina koje volite, dobro ih promešajte i ovom suvom mešavinom začina pospite povrće a zatim ga pecite u rerni na 250 stepeni. Vreme pečenja zavisi od vrste povrća, najduže vreme pečenja je za šargarepu, oko 30 minuta. U mešavinu začina možete sipati i malo maslinovog ulja i kašičicom premazivati svaki list, ali dovoljni su samo začini.

Na isti način možete praviti i čips od voća, jabuka, kruški, banana, samo što ne koristite začine, sem cimeta za jabuke, ako volite ovaj začin.

Foto u zaglavlju: devilslakejournal.com

One comment

  1. cips od cicoke ste zaboravili 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*