Mnogo vitamina i minerala, nula masti – pečurke su idealna hrana

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, vitamina i antioksidanata, pečurke imaju mnogo toga da ponude našem zdravlju, mnogi ne shvataju koliko su korisne.

Postoje razne vrste jestivih pečuraka, ali sve one imaju nešto zajednčko:

  • sastoje se od 92 procenta vode
  • mogu da zasite više od voća i povrća
  • imaju nula masti
  • imaju visok sadržaj vitamina i minerala

Ukoliko želite da smanjite unos kalorija a plašite se da ćete biti gladni, pečurke su idealno rešenje. Pečurke imaju veoma malo kalorija, recimo 100 grama šampinjona ima samo 40 kalorija a istovremeno su bogate hranljivim materijama. S obzirom da imaju mesnatu strukturu, savršena su zamena za meso, jedino što ne smete, kada ih spremate, da preterujete sa uljem jer se one ponašaju kao sunđeri, sve će apsorbovati.

Pored toga što su prijatelji dobre linije, pečurke su odlične za nokte, kosu i kožu zbog velike koncentracije selena. Pečurke su jedan od najboljih biljnih izvora selena koji je dobar za kosu, kožu i nokte ali i podstiče rad hormona koji regulišu štitnu žlezdu koja je odgovorna za pravilno funkcionisanje metabolizma.

ID-10046629

Sa zimom nam stižu i problemi zbog pada imuniteta, češće oboljevamo od sezonskih bolesti, pečurke i ovde mogu da pomognu.

Vitamin D je jedan od suštinski značajnih vitamina za naš imuni sistem, pomaže našem telu da apsorbuje kalcijum koji naše kosti i zube čini jakim. S obzirom da pečurke rastu u tami i da vole puno vlage, mnogi se pitaju kako mogu biti izvor vitamina D. Odgovor leži u onome što smo pomenuli, pečurke se ponašaju kao sunđer, dovoljno je ostaviti ih na suncu, onda kada je ono najjače, između 10 i 15 sati i one će apsorbovati vitamin D direktno od sunca, bar tako kažu stručnjaci koji se bave pečurkama.

Oni koji su često na dijetama, a to najčešće predstavlja gladovanje i nepravilnu ishranu, retki su oni koji dijetu doživljavaju kao pravilnu ishranu a ne odricanje i gladovanje, imaju i problem sa radom creva, zatvorom umorom, to su simptomi koji govore da ne unose dovoljno vlakna. Oni koji vole pečurke uopšte ne treba da brinu o tome.

Pečurke su odličan izvor vlakana, posebno onih rastvorljivih. Unos ovih vlakana pomaže da se poveća broj dobrih bakterija u stomaku, a istovremeno zbog vitamina B i K uništavaju štetne bakterije. Pored toga, pečurke utiču na to da se održi nizak nivo holesterola i nivo šećera u krvi.ID-10084554

Već stotinama godina, poznato je da su pečurke dobre za zdravlje. One koje nazivaju lekovitim gljivama, među koje spadaju i šitaki pečurke, omiljene su u Kini već dugi niz godina zbog svojih svojstava. Koriste ih u tradicionalnoj medicini kao lek za jetru, visok krvni priotisak i jačanje imunog sistema.

Sve češće se priča i piše o zdravoj hrani, a uz to je neizostavna priča o antioksidansima. Pečurke su odlični aktioksidansi, mnogo bolji nego neke vrste povrća.

Kada se osećate umorno i imate potrebu za energijom koju vam mogu dati hrana i piće, sigurno vam pečurke ne padaju na pamet. Pošto su odličan izvor vitamina B, eto još jednog razloga da ih jedete.

Vegetarijanci često imaju problem sa manjkom vitamina B12 koji se nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Pečurke su za njih odličan izbor. Pečurke su odličan izvor cinka i selena koji se obično nalaze u namirnicama životinjskog porekla, ali daju i osećaj sitosti.

Fotografije: FreeDigitalPhotos.net
 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *