U duhu praznika i zimskih čarolija, novogodišnjih poklona, ukrašene jelke i lampiona, domaći kolači su uvek omiljeni deo praznične trpeze, a mirisi vanile , čokolade, cimeta ono što nosimo u sebi kao najlepše uspomene na mamu i svoj dom. Jestive dekoracije na stolu su nešto što svi obožavamo, pustite mašti na volju uz nove recepte ali i neke stare.
Bonžita
250 g maslaca
6 kašika šećera
6 kašika meda
3-4 kašike susama
250 g kornfleksa
200 g čokolade za kuvanje ili 6 kašika kakaa
po želji – suvo grožđe , bademi, lešnici…
Istopiti maslac, šećer, med i čokoladu na tihoj vatri pa u to dodati sve druge sastojke. Izliti u nauljenu pravougaonu tepsiju i ostaviti 2-3 sata da se stegne. Seći na štangle.
Čoko rum kuglice
100 grmlevenog keksa
250 g rendane čokolade
100 g mlevenih oraha
100 g maslaca
1 dcl mleka
3 kašike ruma
kristal šećer za valjanje
Sve sastojke pomešati, dobro umesiti, formirati kuglice i valjati u kristal šećer. Staviti ih u papirnate korpice.
Uživajte!
Gordana Radojković