Glog – švedsko kuvano vino

Tokom božićnih praznika u Švedskoj i Finskoj je tradicija da se kuva i pije glog, kuvano vino koje greje i podiže raspoloženje, tako neophodno u ovo vreme niskih temperatura i nedostatka sunčeve svetlosti.

Glog (Gløgg, Glögg ili Glögi) je jednostavna varijanta kuvanog, zaslađenog i začinjenog kuvanog vina, obično se pije posle večere i tradicionalno se služi sa keksom od đumbira.

Iako kod nas ovi dani nisu ni hladni ni previše mračni kao u nordijskim zemljama, ako želite da probate ovo kuvano vino u kome ćete zaista uživati, potrebno vam je:

1 flaša crnog vina

1 dcl rakije ili konjaka, možete koristiti čak i votku

kašičica kima ili desetak mahuna kardamoma (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane

kašičica karanfilića

1 šipka cimeta

1 pomorandža

šaka suvog grožđa

šaka badema

šaka suvih smokava

200 grama šećera

Foto: denstoredanske.dk
Foto: denstoredanske.dk

Sve sastojke staviti u dublji sud, pomorandža bi trebalo sa korom da bude sečena na kriške, ali za svaki slučaj (sećate se priče o pesticidima u kori citrusa) odstranite koru, staviti na vatru i kuvati oko 40 minuta ali nikako ne dozvoliti da proključa, sa ključanjem će se izgubiti sav alkohol dok će sa laganim kuvanjem deo ispariti ali deo i ostati.

Glog služiti topao u većim šoljama za kafu ili specijalnim čašama za kuvano vino, obavezno sa kašičicom. Ono što vam ostane možete sipati u flaše, tako flaširan glog može stajati i do godinu dana.

Foto u zaglavlju: leidonnaweb.it

 

 

One comment

  1. Odličan recept, mislim da u ove hladne zimske dane, dobro dođe ovaj napitak….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *