Zimskim danima čar daju mirisi peciva koja se šire kroz topao dom. Ove lepinje se jako brzo spremaju, a još brže pojedu, pa imajte na umu da treba da napravite duplu meru ukoliko ih želite i za doručak i za večeru.
Potrebno je:
½ kg integralnog brašna
2 dcl jogurta
2 dcl vode
3 kašike ulja
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
susam za posipanje
Brašno pomešano sa suvim kvascem i solju staviti u posudu za mešanje, napraviti rupu i dodati mokre sastojke – ulje, jogurt i vodu pa umesiti mekano testo. Ako se lepi, ruke malo namazati uljem jer testo treba da je baš mekano. Malo ga i ’’izlupati’’ jer na taj način testo postane vazdušasto. Formirati loptice pa ih spljoštiti u oblik lepinje (veličina po želji) i poređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ostaviti ih da odmore i narastu na toplom oko 30 minuta, premazati toplom vodom, posuti susamom i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko, 30 minuta.
Služiti ih vruće uz sir i kajmak. Ove lepinje nekoliko dana ostaju meke i sveže.
Prijatno!
Gordana Radojković