Brze lepinje od integralnog brašna

Zimskim  danima čar daju mirisi peciva koja se šire kroz topao dom. Ove lepinje se jako brzo spremaju, a još brže pojedu, pa imajte na umu da treba da  napravite duplu meru ukoliko ih želite i za doručak i za večeru.

Potrebno je:

½ kg integralnog brašna

2 dcl jogurta

2 dcl vode

3 kašike ulja

1 kesica suvog kvasca

1 kašičica soli

susam za posipanje

Brašno pomešano sa suvim kvascem i solju staviti u posudu za mešanje, napraviti rupu i dodati mokre sastojke – ulje, jogurt i vodu  pa umesiti mekano testo. Ako se lepi, ruke malo namazati uljem jer testo treba da je baš mekano.  Malo ga i ’’izlupati’’ jer na taj način testo postane vazdušasto. Formirati  loptice pa ih spljoštiti  u oblik lepinje (veličina po želji) i poređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.  Ostaviti ih da odmore i narastu na toplom oko 30 minuta, premazati toplom vodom, posuti susamom i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko, 30 minuta.

IMG_0632

Služiti ih vruće  uz sir i kajmak.  Ove lepinje nekoliko dana ostaju meke i sveže.

Prijatno!

Gordana Radojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *