Domaca čorba je i hrana i lek, često i kompletan obrok. Postoji mnogo varijanti, svaka domacica ima svoj tajni recept. U osnovi se može skuvati na ovaj način a po želji dodati i drugo povrće, kao i pavlaka i žumance.
Potrebno je:
Oko 1/2 kg telećeg vrata sa koskom
1 manja glavica celera
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
2 krompira
2-3 šargarepe
1 koren peršuna
1 lovorov list
so
nekoliko zrna bibera
1-2 kašike brašna
peršunov list
Sitno iseckan luk propržiti na vrelom ulju da postane staklast, pa u to dodati meso iseckano na kockice. Kada pobeli od prženja, naliti sa oko litar i po vode, posoliti i pobiberiti po ukusu,dodati lorberov list i zrna bibera i kuvati oko 45 minuta. Zatim dodati ostatak povrca iseckanog na sitne kockice i kuvati još oko 45 minuta. Naliti sa još vode po potrebi. Kada je kuvano, napraviti laganu zapršku od brašna (propržiti brašno na vrelom ulju i razrediti tečnošcu iz čorbe pa sve zajedno promešati i još malo kuvati.
Na kraju dodati svež ili suv peršunov list.
Prijatno!
Gordana Radojković