Suknja, suštinski ženski odevni predmet

Od Mesopotamije do modernog doba, žene su uvek nosile suknje, najstariji primeri datiraju iz Sumerske civilizacije kada su žene nosile suknje na preklapanje pravljene od ovčije vune. Ovaj odevni predmet je kasnije zamenjen jednostavnijim modelom u srednjem veku – tunikom, koje su pravljene od laganijih materijala. Ali kako se moda stalno menja, polovinom 19. veka suknje su za žene predstavljale pravi napor, tada su u modi bile uštirkane krinoline, bilo ih je teško i nositi i održavati.

Poslednjih godina 19. veka, kada globalno društvo postaje malo liberalnije, kada žene počinju da ulaze u one segmente društva koji su do tada za njih bili zatvoreni, u rad i politiku, žene počinju slobodnije da se oblače, suknje više nisu raskošne već svedene, u modi su bile replike muških odela, ravna suknja i blejzer, s godinama, suknje postaju sve kraće.

Nova era u modi sukanja, ali i haljina, počinje sa Koko Šanel koja ženama nudi novi izgled, njene liniju se ravne,, androgene i zbog frizure koja preferira kratku kosu bivaju proglašene nestašnim.

Do prave revolucije dolazi tokom sedamdesetih godina prošlog veka kad žene pokazuju prema pantalonama i farmericama mnogo veću sklonost nego ka suknjama i haljinama. Pantalole postaju odevni predmet kroz koji žene pokazuju usvoja prava i ravnopravnost.

Žene već par decenija nose više pantalone nego suknje tako da se u modnom svetu sve više priča o tome kako suknje polako odlaze u penziju, međutim, za ovu zimu, najpoznatiji modni dizajneri su u svojim kolekcijama potencirali ovaj odevni predmet i razuverili sve one koji misle da suknje nikada više neće imati počasno mesto u ženskoj modi.

Nastupajuću modnu sezonu nazivaju sezonom oživljavanja suknji koje se smatraju suštinskim ženskim odevnim predmetom.

Izvor: mondorosashokking.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *