Šta ćete danas uraditi da biste bili srećni?

Sigurno vrlo često nailazite na tekstove koji vam preporučuju razne tehnike pomoću kojih ćete se bolje i zadovoljnije osećati, intervjue sa osobama koje su promenile svoj život uz pomoć neke od tih tehnika, a ako ste redovan korisnik društvenih mreža, minimalne su šanse da ne vidite bar jednu motivacionu poruku dnevno. Ljudi različito reaguju na savete drugih i na motivacione poruke, reakcije idu od odobravanja do vrlo oštrih i ironičnih komentara. Mnogi koji se žale da se osećaju bezvoljno, nezadovoljno i nesrećno, preporuku da se obrate nekom stručnom licu ili porazgovaraju se nekim od „trenera“ za kvalitetniji život, shvataju kao uvredu objašnjavajući svoja negativna osećanja time da oni najbolje znaju šta im je potrebno.

Činjenica je da većina onih koji su nezadovoljni ne znaju gde leži uzrok njihovog nezadovoljstva jer ga vrlo često projektuju na nešto drugo, a onda, naravno, ne mogu znati ni šta im je potrebno ni kako da izađu iz tog začaranog kruga.

To što neko ne zna kako da poboljša svoj život, rezultira time da počinje da traga za onom čarobnom stvari ili promenom koja će ga učiniti zadovoljnijim pa tako mnogi sebi daju obećanja koja nikada ne ispune – od ponedeljka ću držati dijetu, od sledeće nedelje krećem u teretanu, sutra ću početi da trčim, čim sretnem tog i tog, reći ću mu šta mislim o njemu…

Nezadovoljnom čoveku je vrlo teško da izađe iz kruga svog nezadvoljstva, najpre zbog toga što je fokusiran na svoje nezadovoljstvo, budi se nezadovoljan a onda dan protiče u nerviranju zbog svega i svačega, zbog porodice, gužve u saobraćaju, pritiska na poslu… Jutarnja kafa većini počinje sa nerviranjem zbog čega će se sve nervirati u toku dana.

Pijte jutarnju kafu sa mišlju – šta me lepo danas čeka!

Jer ako se svakoga dana nervirate zato što su deca razbacala igračke, što niste našli mesto za parkiranje, što su vas na poslu pritisli rokovi i od toga ne vidite ono dobro što vam se dešava, sitnice koje život znače, vi ni ne želite da promenite pogled na svoj život.

ID-100119585

Dakle, dan počinjete tako što ste ljuti na porodicu, sve one koji naporedo sa vama voze ili trče na posao, svoje kolege i tako ga i završavate. Kad ste se poslednji put nekome nasmešili u prolazu? Tek onako? Istraživanja su pokazala da osmeh poboljšava odnose među ljudima, čini da se osećate bolje među njima, jednom strancu kome ste uputili osmeh on ne znači toliko koliko će značiti vama.

Osmehnite se bar jednom dnevno!

Budite dobri prema sebi. To znači da treba da prihvatite da je život kakav ste organizovali ili dezorganizovali vaš “proizvod”, ako to prihvatite, mnogo bolje ćete se osećati a imaćete moždai volje da nešto promenite. Sve dok mislite da je vaš život kojim niste zadovoljni splet okolnosti sa kojima vi nemate nikakve veze, dok se osećate kao da ste u tuđem životu i da vam pripada nešto mnogo bolje, u ozbiljnoj ste opasnosti da budete neprekidno i na duže vreme nezadovoljni.

Često smo skloni tome da razmišljamo kako nismo prihvaćeni, na poslu, u okruženju, pa čak i u široj porodici. Mnogo važnije od toga da li vas neko prihvata je da prihvatite sami sebe!

ID-100209490

Kada ste se poslednji put prepustili nekom svoj zadovoljstvu koje zbog pritisaka doživljavate kao greh? Kada ste poslednji put pojeli čokoladu, to goji, zar ne? Kad ste poslednji put odgledali film grickajući kokice, gubili vreme umesto da ste radili nešto pametnije, recimo peglali?

Ne odričite se svojih malih zadovoljstava! Kad god ih se odreknete jer se od vas očekuje nešto drugo, odlazite na spavanje sa negativnim mislima.

Preuzmite kontrolu nad sobom, svojim obavezama, svom vremenu, pokušajte da budete svoj prijatelj a ne svoj najveći neprijatelj.

Krenite od sasvim male stvari, učinite nešto danas zbog čega ćete biti srećni.

Ili nastavite ovaj tekst mislima zbog čega ste sve danas nezadovoljni, sve dok ne dođete do rešenja.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *