Sedam saveta za sprečavanje gripa i prehlade

Ulazimo u sezonu virusa i prehlade, što se i jednog i drugog tiče, znate kako kažu – lečili ih ne lečili, oni moraju da isteraju svoje i sve što nam ostaje kad se razbolimo je da ublažimo simptome i sprečimo eventualne komplikacije.

Zimi se slabije krećemo, ishrana je jednolična u odnosu na letnje mesece, najviše vremena provodimo u zatvorenim prostorijama.

Kako ne biste bili podložni prehladama i bili otporniji na viruse, potrebno je samo malo povesti računa o načinu života tokom zimskih meseci:

 • češće provetravajte prostorije u kojima provodite vreme, naročito ako se u njima nalazi više osoba, prostije rečeno, češće „menjajte“ vazduh koji udišete,
 • izbegavajte nagle promene temperature – iz toplog u hladno i obratno,
 • hranite se zdravo i uravnoteženo, jedite što viće voća i povrća, naročito agruma,
 • prekrijte usta i nos kad kijate ili kašljete,
 • papirne maramice koristite samo jednom i bacite ih,
 • češće perite ruke i koristite kad ste van kuće vlažne maramice ili gel za suvo pranje ruku
 • bavite se nekom aktivnošću na otvorenom, ako ne nekim sportom onda praktikujte par puta nedeljno malo bržu šetnju.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

One comment

 1. Beli luk i majcina dusica, dva mocna antioksidansa, kombinovani su da stvore odlicno orudje za odrzavanje dobrog zdravlja! Kada se beli luk isece ili zgnjeci, enzimi reaguju proizvodeci mocne agense. Istrazivanja su pokazala da beli luk sa ostalim sastojcima pomaze organizmu da masi pretvori u energiju i zastiti telo od slobodnih radikala.
  Lekovita svojstva belog luka poznata su vekovima i poznata su najširem krugu ljudi. U našim krajevima svako će vam reći da je za preventivu od gripa najbolji beli luk. Još u starom veku je preporučivan za lečenje mnogih bolesti.
  Beli luk sadrži više od 200 biološki aktivnih materija. Najdelotvorniji je alicin koji se dobija gnječenjem čena, a koji poseduje snažno antibiotsko dejstvo. Sadrži alicinom – eterično ulje u kome ima sumpora bez azota, a koje ima blagotvorno dejstvo na krvne sudove i srce. Pored toga što blagotvorno deluje na prokrvljenost i ishranjenost srčanog mišića, blagotvorno deluje i na celokupni sistem krvnih sudova u organizmu. Njegovo dejstvo posebno je povoljno na periferne krvne sudove ekstremiteta, na krvne sudove mozga i očiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *