Rižoto je jedno od tradicionalnih jela italijanske kuhinje. Osnovu ovog jela čini pirinač a može se spremiti u bezbroj kombinacija, ali najpoznatiji rižoto van italijanskog područja je onaj sa morskim plodovima, ili risotto ai frutti di mare.
Da biste spremili ovaj ukusni rižoto potrebno vam je:
½ kg morskih plodova
200 g pirinča
dva, tri čena belog luka
belo vino (količina varira od načina na koji ćete kuvati pirinač)
so, biber
3, 4 kašike maslinovog ulja
S obzirom da ovde možemo kupiti samo zamrznute morske plodove, nemojte ih odmrzavati, u posudu sipajte ulje, blago ga zagrejte i ubacite plodove koji će se dinstati na ulju i vodi koju otpuštaju. U međuvremenu skuvajte pirinač, vodite računa da ga ne prekuvate kako se zrna ne bi lepila i ocedite ga.
Ovo je jedan način na koji možete spremiti rižoto, kada su morski plodovi gotovi, sva voda isparila, dodajte pirinač, so, biber, sitno seckan luk i nalijte sa dva decilitra belog vina, dinstajte sve vreme mešajći dok tečnost ne ispari, takođe vodeći računa da ne „presušite“ previše pirinač. Pospite peršunom i služite.
Drugi način je da nekuvan, opran pirinač dodate morskim plodovima kad budu gotovi, dodate začine i beli luk i nalijete belim vinom, da se pirinač kuva u vinu. Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajte i dodajte vino ako je potrebno dok se pirinač ne skuva. Rižoto skuvan na ovakav način ima malo intenzivniji ukus, pospite peršunom, svežim ili sušenim i poslužite.
A oba ova načina kuvanja bi zaprepastila Italijane…rizoto se kuva na sasvim TREĆI način.