Rižoto sa morskim plodovima kuvan u belom vinu

Rižoto je jedno od tradicionalnih jela italijanske kuhinje. Osnovu ovog jela čini pirinač a može se spremiti u bezbroj kombinacija, ali najpoznatiji rižoto van italijanskog područja je onaj sa morskim plodovima, ili risotto ai frutti di mare.

Da biste spremili ovaj ukusni rižoto potrebno vam je:

½ kg morskih plodova

200 g pirinča

dva, tri čena belog luka

belo vino (količina varira od načina na koji ćete kuvati pirinač)

so, biber

3, 4 kašike maslinovog ulja

S obzirom da ovde možemo kupiti samo zamrznute morske plodove, nemojte ih odmrzavati, u posudu sipajte ulje, blago ga zagrejte i ubacite plodove koji će se dinstati na ulju i vodi koju otpuštaju. U međuvremenu skuvajte pirinač, vodite računa da ga ne prekuvate kako se zrna ne bi lepila i ocedite ga.

Ovo je jedan način na koji možete spremiti rižoto, kada su morski plodovi gotovi, sva voda isparila, dodajte pirinač, so, biber, sitno seckan luk i nalijte sa dva decilitra belog vina, dinstajte sve vreme mešajći dok tečnost ne ispari, takođe vodeći računa da ne „presušite“ previše pirinač. Pospite peršunom i služite.

Drugi način je da nekuvan, opran pirinač dodate morskim plodovima kad budu gotovi, dodate začine i beli luk i nalijete belim vinom, da se pirinač kuva u vinu. Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajte i dodajte vino ako je potrebno dok se pirinač ne skuva. Rižoto skuvan na ovakav način ima malo intenzivniji ukus, pospite peršunom, svežim ili sušenim i poslužite.

DSCN6754

One comment

  1. A oba ova načina kuvanja bi zaprepastila Italijane…rizoto se kuva na sasvim TREĆI način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *