Ples vas čini mladom i lepom

Jeste li gledali nekada neki film u kome žena pleše dok suši kosu, usisava, radi bilo šta po kući? Ako ovog trenutka možete da se setite neke takve scene, pokušajte da se setite šta ste u tom trenutku pomislile i da li ste i same poželele da zaplešete. A pokušajte da se setite kad ste poslednji put zaplesale.

Ne računajući poneko odigrano kolo na svadbi ili novogodišnji valcer, sigurno ne možete da se setite kad ste poslednji put zaplesali. A i gde biste?

Ako ne pohađate časove plesa u nekoj plesnoj školi, nemate dobrog plesnog partnera koji bi vas pratio kad vam se pleše, jedino što vam ostaje je da plešete sami, kao u filmu, dok obavljate kućne poslove.ID-100116142

Ples nas čini mladima i lepima, ali ne u onom smislu da fizički ne starimo i zatežemo bore, već, dokazala su istraživanja, usporava starenje mozga, a s obzirom da se radi o jednoj romantičnoj aktivnosti, čak i kad plešemo sami, zadovoljstvo koje nam se očitava na licu nas čini lepima.

Ples je proglašen jednim od najvećih životnih zadovoljstava. Kada njišemo telo u ritmu muzike, zabavljamo se mnogo bolje nego kad vežbamo.

Naučnici su utvrdili da ples, isto kao i čitanje, pisanje, rešavanje ukrštenica, aktivira mozak jer u plesu ne učestvuje samo telo već i mozak koji smišlja korake ili se trudi da nauči i zapamti određene plesne pokrete, pa ga zato preporučuju kao način da se poveća protok krvi kroz mozak, poboljša cirkulacija i smanji stres.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

One comment

  1. Ples je dobra stvar, mislim da prija, kako muškarcima tako i ženama, on se pamti i ostaje u sećanju dugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *