Sezona je bundeve a gde su bundeve tu su i semenke. Semenke su izuzetno zdrava grickalica i dajemo vam uputstvo kako se pravilno peku u rerni.
Potrebno je:
100 grama semenki
1 kašičica soli
1 kašičica ulja
Semenke dobro oprati i kada se potpuno osuše, sipati u tepsiju od teflona ili običnu na koju ste stavili papir za pečenje. Sipati ulje, so i semenke i sve dobro promešati da se semenke dobro oblože a zatim ih rasporediti u jedan red. Peći na 180 stepeni 15 minuta, ali prilikom pečenja ih bar 2-3 puta promešati.
Ako volite pikantne semenke, možete ih posuti i tucanom papričicom, biberom, belim lukom u prahu ili po želji.
Semenke su izuzetno bogat izvor magnezijuma i cinka što pogoduje zdravom srcu i snižavanju krvnog pritiska, ali i zaštiti od virusnih infekcija i prehlada. Još od davnina je poznato da pozitivno utiču na prostatu pa su i jedan od narodnih lekova za lečenje uvećane prostate.
Preporučuju se onima koji pate od nesanice jer pomažu izlučivanju hormona melatonina i serotina.
Pozitivno utiču na koncentraciju pa se toplo preporučuju u vreme povećanih mentalnih napora.
Uživajte!
Gordana Radojković