Jesenje zadovoljstvo – kestenje

Kestenje je jesenje zadovoljstvo koje nikako ne treba da popuste ni odrasli ni deca, prvenstveno oni koji pate od celijakije, jer ovaj jesenji plod nema gluten.

Količina vlakana koja se nalazi u kestenju je veoma važna za pravilan rad creva pa se preporučuje onima koji imaju problem sa “lenjim” crevima, ali i onima koji pate od jesenjeg umora i koji su često izloženi stresu.

Za razliku od nekih drugih jesenjih namirnica, kestenje je veoma kalorično, 100 grama ovog proizvoda, ako je pečeno, sadrži 250 kalorija, ali ova cifra pada na 130 ako ga jedete kuvano. Ukoliko ga kuvate, vodite računa da bude dobro skuvan jer ako je nepotpuno skuvan može biti težak za varenje zbog visokog sadržaja skroba.

Kesten je odlična hrana za one koji se bave sportom jer daje energiju mišićima i stimuliše cirkulaciju krvi. Bogat je mineralima što ima brojne prednosti – kalijum jača mišiće, sumpor je dobar za kosti, natrijum pomaže varenje, magnezijum je dobar za raspoloženje, hlor za zdave zube i tetive, gvožđe obezbeđuje pravilnu cirkulaciju.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *