I Papa Jovan Pavle II ih je imao – legendarne Martinke

Dr. Martens, jedne od najpopularnijih čizama na svetu su dugo bile simbol skinhedsta i zato su, nažalost, često povezivane sa nasiljem. No, ako to zanemarimo, ovim čizmama je posvećena jedna pesma, najpopularniji je i dalje prvi model “1460”, đon im je otporan na ulja, masti i kiseline, prodato jej više od milion pari širom sveta, Dalaj Lama je izjavio da je ljubitelj ovih čizama a Papa Jovan Pavle II je imao jedan par belih, specijalno napravljenih za njega.

Čizme Dr. Martens su simbol engleske radničke klase, čizme koje su kasnije preuzeli pankeri i koje su postale simbol pank kulture, udobne su i uklapaju se u bilo koji stil i bilo koje vreme.

drm

Brend Dr. Martens osnovao je nakon završetka rata, 1945. godine, nemački vojni lekar Klaus Maertens. Kada je polomio nogu na skijanju, teške vojničke čizme koje je nosio su prilično ometale zarastanje i oporavak umesto da ga ubrzaju, pa je u saradnji sa jednim svojim školskim drugom počeo da radi na dizajnu novih čizama. Svoju prvu prodavnicu otvorili su 1952. godine u Minhenu, a prve čizme su pravili od rasodovane ratne odeće. Tako su nastale čizme koje će biti omiljene kod mnogih generacija.

Nedugo posle otvaranja prve prodavnice, zatražili su ortake u inostranstvu, kada ih je kontaktirao Bil Grigs i tako su 1960. godine ove čizme počele da se proizvode u Engleskoj, kada se originalno ime Dr. Maertens menja u Dr. Martens. Ubrzo, ove čizme postaju hit među mladima, a danas su, iako su još uvek veoma omiljene, već legenda.

Foto u zaglavlju: lavaldichiana.it

2 comments

  1. Martinke su legendarne čizme, nose ih rokeri i bajkeri ali i mnogi drugi, ura za martinke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *