Erdogan: Žene i muškarci nisu isti, njihov posao je materinstvo

Na konferenciji “Žene i pravda” posvećenoj pravima žena, održanoj pre dva dana u Istanbulu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izazvao je pravu buru kada je izjavio da žene nisu ravnopravne sa muškarcima i da ne mogu biti tretirane na isti način kao muškarci.

Ranije, kroz svoje govore, Erdogan je pozivao žene da imaju najmanje troje dece, veliki je protivnik abortusa i porođaja carskim rezom.

“Na radnom ne možete na isti način tretirati muškarca i trudnicu, žene ne mogu raditi iste poslove kao i muškarci, to je protiv njihove osetljive prirode”, rekao je on, “naša religija žene stavlja u okvir materinstva, feministkinje to ne razumeju, one odbacuju materinstvo.”

Turski predsednik pokazao je da jednaka prava za njega ne postoje, optužio je feministkinje da ne razumeju specijalni statu koji islam daje ženama kao majkama – “Naša vera definisala je mesto žene društvu kao materinstv.” Sala koja je bila puna žena orila se od aplauza posle njegovih reči ali je van sale gde se održavala ova konferencija izazvala pravu buru.
„Muškarci i žene su stvoreni drugačiji”, nastavio je on, “njihova priroda je drugačija, žene nisu u obavezi da rade iste poslove kao muškarci, kao u komunističkim režimima. Kod nas majke imaju visoku poziciju, najvišu, to samo one mogu da postignu, feministkinjama se ovo ne može objasniti.”

Aktivisti za prava žena reagovali su veoma oštro na Erdoganove rekavši da on krši ustav Turske, zakone i međunarodnu konvenciju o jednakosti među polovima, da ruši sve napore koji imaju za cilj da smanje nasilje nad ženama u turskom društvu u kome je od početka godine ubijeno više od 200 žena od strane muževa ili partnera.

Iz glavne opozicione stranke, Socijaldemokratske republikanske narodne partije, najavili su da će se oštro boriti protiv ovakvih stavova predsednika koji ne pravi razliku između terorista i feministkinja.
Foto: huffpost.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *