Značaj dojenja u prvenciji raka dojke

Kada se govori o dojenju, uglavnim se govori kioliko je dojenje važno za zdravlje novorođenčeta. Višegodišnje agresivne kampanje farmaceutskih kuća, odnosno proizvođača veštačkih mleka za ishranu novorođenčadi dovele su do toga da mnoge majke odustanu od dojenja i decu hrane nekim od ovih mleka, verujući da je bolje i zdravije za bebe. Poslednjih godina, vode se kampanje o značaju dojenja, odnosno majčinog mleka za zdravlje, razvoj i imunitet deteta, ali se vrlo malo govori o značaju dojenja kada je zdravlje žene u pitanju.

Dojenje je prirodan proces, to jest, laktacija posle porođaja je prirodan proces izazvan trudnoćom i dejstvom hormona, veštački prekid dojenja iz bilo kog razloga je prekidanje ovog prirodnog procesa koji je veoma važan u prevenciji raka dojke.

Rak dojke statistički, na globalnom nivou, pogađa jednu od deset žena i čini 25% od svih carcinoma od kojih oboljevaju žene. To je vodeći uzrok smrtnosti od raka kod žena.

Kada govorimo o prevenciji raka dojke koja podrazumeva zdrav način života, izbalansiranu ishranu, bavljenje nekom fizičkom aktivnošću, ne treba nikako zaboraviti da je i dojenje jedan od načina prevencije ove bolesti.

Neke studije pokazale su da dojenje smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke naročito ako traje godinu i po dana. Ovo se objašnjava činjenicom da dojenje smanjuje ukupan broj menstruacija tokom života žene i činjenicom da se dojenjem mlečne žlezde u potpunosti razvijaju što sve zajedno kasnije čini da dojke budu manje podložne eventualnim neoplastičnim transformacijama.

Istraživanje sprovedeno u Engleskoj pokazalo je da je rizik od raka dojke smanjen za oko 4,5 odsto za svaku godinu dojenja, kao i da je smanjen za 7 odsto za svaku trudnoću iznetu do kraja, onu koja se završi porođajem. Žene pogođene rakom dojke u proseku imaju manje dece nego one koje ne obole od ove bolesti, a žene kod žena koje nisu dojile rizik da će oboleti od carcinoma.

Foto: medicalnewstoday.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *