Obeleženo tri godine Internet akcije “Moje dojke su OK”

U utorak, 28. oktobra, u kafeu Informbiro u Beogradu, održan je TwitUp kojim je obeleženo tri godine trajanja akcije “Moje dojke su OK”.

Akcija “Moje dojke su OK” pokrenuta je 24. oktobra 2011. godine, na Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke sa ciljem da ukaže na značaj prevencije kada je ova bolest u pitanju.

Po statistikama, u Srbiji godišnje od karcinoma dojke oboli oko 4.500 žena dok oko 1.600 žena izgubi bitku sa bolešću. Razlog za ovako veliku smrtnost leži u tome što je bolest otkrivena u poodmakloj fazi, inače, ako je otkrivena na vreme, bolest je izlečiva u preko 90 odsto slučajeva, te je akcija pokrenuta kako bi što više žena shvatilo značaj preventivnih pregleda i samopregleda dojke što je često inicijalna kapisla za odlazak kod lekara i otkrivanje bolesti u ranoj fazi.

DSCN6444

Statistike na globalnom nivou pokazuju da se svake godine registruje sve više slučajeva karcinoma dojke, ali da se broj smrtnih slučajeva od ove bolesti iz godine u godinu smanjuje za šta treba zahvaliti isključivo prevenciji.

Na globalnom nivou, svaka osma žena oboli od karcinoma dojke, dok u Srbiji oboli svaka deseta žena. Predviđa se da će do 2020. godine, oboljevati svaka šesta. Karcinom dojke je na najčešći oblik karcinoma koji pogaađa žene i najveći je po stopi smrtnosti kada su u pitanju bolesti karcinoma kod žena.

DSCN6466DSCN6469

Ovogodišnjim TwitUp-om, obeleženo je tri godine akcije na podizanju svesti o značaju prevencije ove bolesti koja sve više pogađa žene starosti ispod pedeset godina. Istovremeno, ovo je bila prilika da se organizatori akcije zahvale svim tviterašima i blogerima na podršci i učešću u podizanju svesto o opasnostima od ove opake bolesti.

TwitUp je održan u organizaciji “Udruženja građanja Preventiva”, partner druženja bila je Delta fondacija a sponzori druženja bili su, ZLATIBORAC, JUMBO, CHIPSY, Džoova domaća poslastičarnica, Cupcakes by Luda Tortica, ‪#‎hitechvocnjak, Gosh Cosmetics Srbija i agencija Homepage.

B1DZOUXCAAAzSiz

B1DcRdqIMAAJt9L
Foto_ Snežana Subotić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *