Materinstvo 3.0 – Zamrznite jajašca dok ne izgradite karijeru

Pre par meseci, svet je obišla vest da će kompanije Apple i Facebook omogućiti ženama koje su zaposlene u ovim kompanijama da zamrznu svoje jajne ćelije na račun kompanija, odnosno da će im dati finansijski podsticaj ukoliko odluče da odlože svoje materinstvo i svu svoju energiju posvete karijeri i kompaniji.

Facebook je već otpočeo postupak za finansiranje, a iz Apple najavljuju da će sa ovim početi u januaru naredne godine, potencirajući da ovo uopšte nije mala stvar jer proces zamrzavanja jajnih ćelija košta 10.000 dolara, dok se za svaku narednu godinu čuvanja zamrznutih ćelija plaća 500 dolara.

Imati bebu i graditi karijeru i dalje je veoma teško, smatraju, pa kompanije nude ovu pogodnost ženama i time ih “podržavaju da vode život kakav žele”. Pristalice zamrzavanja jajnih ćelija smatraju da će žene imati veću slobodu u izboru životnog i radnog prostora i vremena, bez pritiska biološkog sata, tako da mogu bez ikakvih ograničenja da posvete poslodavcu “svoju dušu i telo”.

Pored pritisaka koje žene već veoma dugo trpe, da ostanu zauvek mlade i lepe, pritisak da odlože rađanje i posvete se karijeri, odnosno kompaniji, sada na izvestan način postaje legalan. Reproduktivni sistem žene postaje predmet manipulacije u ime rasta kapitala jedne kompanije, žene su na manipulativan način dovedene u situaciju da pristanu da odlože materinstvo u zamenu za obećanu karijeru. Činjenica je da je neće sve ostvariti a da biološki sat, bez obzira da li trpe taj pritisak ili ne, kuca i kuca, i da zamrznuta jajna ćelija nije nikakav garant da će doći do rođenja deteta.

Ono što je najžalosnije je da žene u 21. veku ne uspevaju da zaštite svoje materinstvo, izbore se za podsticanje materinstva i obezbeđen povratak na posao posle porodiljskog bolovanja. Nažalost, danas se materinstvo smatra teretom za kompanije, pa kompanije u svom interesu mogu i da ga odlože, dok žene, uplašene za svoje ionako nesigurne poslove pristaju da budu robovi kompanija na sve moguće načine.

Foto: lilywell.com

 

 

One comment

  1. Mislim da to treba da bude nekako usklađeno i materinstvo i karijera, jer se tako mora živeti, i to su ozbiljne obaveze za sve pa i za i žene. Materinstvo je lepa stvar i mislim da žene ne bi trebalo da ga izvegavaju zbog karijere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *