Danas je Svetski dan testenina – zlatno pravilo za kuvanje testenina

Testenine su karakteristične za sve kuhinje sveta ali se njihovom domovinom smatra Italija gde je obrok skoro nezamisliv bez testenina i koji su te testenine, paste, proslavili širom sveta. Kažu da polovina Italijana paste jede svaki dan.

Na današnji dan se obeležava Svetski dan paste, širom sveta se održavaju konferencije na kojima su glavne teme razvoj testenina u pogledu ukusa, njegova nutritivna svojstva i održivost. Ove godine glavna konferencija posvećena pastama biće održana u Buenos Airesu u organizaciji Unije proizvođača testenina iz Argentine i Međunarodne organizacije Pasta.

Kao i svake godine, konferenciji će prisustvovati proizvođači, nutricionisti, lideri na tržištima. Govoriće se o testeninama kao o drevnoj hrani koja ima veoma bogatu istoriju a koja je sada sastavni deo menija u većini zemalja sveta. Međutim, glavna tema biće posvećena ishrani I razbijanju mitova i predrasuda kada su testenine u pitanju. Govoriće se o prilagođavanju nutritivim potrebama moderne ishrane čoveka, zdravoj ishrani koja, kada se konzumira na pravi način i u odgovarajučim količinama, kada se vodi računa o uravnoteženoj ishrani, uopšte ne škodi ni zdravlju ni dobroj liniji.

Svetski dan pasta se održava od 1998. godine kada je prvi put obeležen u Napulju, gradu koji ima vodeću ulogu u modernoj istoriji testenina.

Same paste, bez dodataka, veoma je lako skuvati a stručnjaci kažu da dobro skuvana pasta zavisi 80 odsto od kvaliteta paste i 20 odsto od umeća kuvara.

Testenina je jedan od ključnih elemenata mediteranske ishrane koja je jedna od najzdravijih načina ishrane na svetu i koju je UNESCO proglasio nematerijalnom baštinom čovečanstva. Nažalost, mnogi ljudi ne znaju pravilno da jedu testenine a ni da pripreme dobro jelo sa testeninama.

Jedna od najvećih predrasuda vezanih za testenine je da goji. Sto grama testenine napravljene od durum pšenice ima 360 kalorija, od čega oko 72 odsto u obliku složenih ugljenih hidrata, 12 odsto proteina, a sadržaj masti je skoro zanemarljiv. Ako se pasta sa jednostavnim sosom od paradajza uz dodatak rendanog sira sa maslinovim uljem, 80 grama testenine ne daje više od 400 kalorija. Čak i sa najbogatijim sosovima, porcija testenine ne prelazi 550 do 600 kalorija, te se smatra da savršeno odgovara nutritivnim potrebama modern ishrane.

ID-100274395

Zlatno pravilo za dobru pastu

Prvo pravilo za dobru pastu je da je ubacite u vodu tek kad voda počne da ključa. Najbolje kuvanu pastu ćete dobiti ako kkoristite zlatno pravilo kuvanja paste – 1, 10, 100, što znači 1 litar vode, 10 grama soli, 100 grama testenine. Pastu treba uvek kuvati minut kraće nego što je preporučeno na pakovanju jer će nakon što je ocedite nastaviti da se kuva u sopstvenoj pari. Ukoliko nije dobro skuvana, pasta će se teže variti.

Pored Italije, najveći konzumenti pasta su Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija, a najveći uvoznici italijanskih pasta, što znači da postaju sve veći konzumenti su Kina, Japan, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati.

S obzirom da testenine sa svojim složenim ugljenim hidratima usporavaju apsorpciju, sprečavaju telo od iznenadnog od naglog lučenja insulin. U poređenju sa drugim namirnicama daju produžen osećaj sitosti zbog prisustva skroba, vrste uglenjih hidrata koji se teže vare. Zbog niskog glikemijskog indeksa koji je kod pasta niži nego u kod pirinča, krompira, preporučuju se dijabetičarima, a zbog složenih ugljenih hidrata pogodne su za one koji pate od visokog krvnog pritiska.

ID-10039807

 

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

 

One comment

  1. Testenine obožavam, mislim da koliko su zdrave toliko su i ukusne, prijatno svima…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *