Home / Kafa sa tetkom / U sezoni smo ajvara – nekoliko načina da ispečete i lako oljuštite papriku
U sezoni smo ajvara – nekoliko načina da ispečete i lako oljuštite papriku

U sezoni smo ajvara – nekoliko načina da ispečete i lako oljuštite papriku

Usred sezone smo spremanja zimnice čiju osnovu čini paprika. Kako mnogi od nas nemaju mogućnost da peku papriku kao što su žene nekada radile, na šporetu na drva, na roštilju, ili na nekoj metalnoj ploči napolju, javlja se problem kako da ispečemo papriku a da se lako ljušti i da se ne cepa.

Jedan od osnovnih načina koji se koristi je pečenje paprike na plehu koji se zagreva na ringli, uz povremeno okretanje paprike, sve dok njena koža ne pocrni. Nakon toga papriku treba staviti u najlon kese ili posude sa hermetičkim poklopcima kako bi se potparila nakon čega se ljušti bez problema. Ovo je ujedno način na koji najlakše možete kontrolisati pečenje ali se pripremite na to da će vam cela kuhinja, ako ne i ceo stan, mirisati na pečenu papriku.

Papriku možete ispeći i u rerni, na ovaj način pečenja se mnogi žale jer im paprika izgleda više kuvana nego pečena. Trik je u sledećem – sipajte ulje na parče čiste krpe, premažite papriku sa svih strana, stavite je na papir za pečenje i pecite je na najvišoj temperaturi od 20 do 30 minuta, vreme zavisi od veličine paprike. Za ovakav način pečenja koristite samo gornji grejač a rešetku podignite što više. Ulje kojim ste premazali papriku će učiniti da se lako ljušti. Naravno, i ovaj način zahteva da papriku prethodno ostavite u kesama ili posudama da se potpari. ID-100156481

Uspešno pečenje paprike može se izvesti u mikrotalasnoj rerni. Paprike isecite na pola po dućini, uklonite semenke i sve bele delove, stavite u mikrotalasnu i pecite (kuvajte) 2 minuta na maksimalnoj snazi. Ostavite ih da se potpare, začudićete se kako se lako ljušte.

Ključala voda sa sirćetom je stari metod, danas ga retki koriste kako bi pripremili papriku za ajvar. Stavite vodu da ključa, dodajte sirće na dva litra vode malu šoljicu od kafe sirćeta, spustite paprike u vodu i blanširajte ih par minuta. Izvadite, stavite u kesu i kasnije ljuštite. Ako koristite ovu metodu, vodite računa da ne udišete isparenja sirćeta kad voda počne da ključa, neće vam se ništa desiti ali je vrlo neprijatno i nagoni na kašalj.

Ako posedujete kuhinjski aparat za karamelizovanje (mini brener), možete i sa njim ispeći papriku ali je ovo spora metoda, morali biste da pečete papriku po papriku, tako da je možete koristiti onda kada želite da ispečete manju količinu paprike za salatu ili neko drugo jelo.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*