Škola budućnosti u Aleksinačkim rudnicima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Srđan Verbić i beneralni direktor kompanije Microsoftza Srbiju i Crnu Goru, željko Vujinović, u Osnovnoj školi „jovan Jovanović Zmaj“ u Aleksinačkim rudnicima predstavili su zajednički pilot projekat „Škola budućnosti – 1 učenik : 1 računar“.

Zahvaljujući donaciji kompanijeMicrosoftvrednoj 30.000 evra, nastavnici u ovoj školi izvode časove ispred interaktivne školske table uz pomoć projektora, a učenici rade na tablet računarima. Pilot projekat trajaće tokom školske 2014/2015. godine, u toku koje škola aktivno radi i sarađuje na projektu sa kompanijom Microsofti Ministarstvom, a nakon isteka oprema ostaje kao poklon školi.

„Svuda u svetu obrazovanje je pred ogromnim izazovima. Jedan od naših jeste uvođenje interneta u sve škole u Srbiji kao i stvaranje mogućnosti za učenje i razmenu informacija putem mreže. Očeujem da će 40 privilegovanih učenika koji učestvuju u ovom projektu imati izuzetno zanimljivu školsku godinu i da ćemo na njihovom primeru steći uvid u sve izazove i sve koristi koji nas čekaju prilikom osavremenjivanja škola“, rekao je ministar Verbić povodom pokretanja ovog pilot projekta.

Ministar Verbic_obracanje djacima

“KompanijaMicrosoft već deset godina ulaže u unapređivanje obrazovanja u Srbiji, sa odličnim rezultatima. Model učenja gde svaki učenik uči uz pomoć svog računara je sve rašireniji u svetu, a u Srbiji još uvek nemamo ustanovljen najbolji model prakse. Zato, kroz ovaj pilot projekat, zajedno sa Ministarststvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, želimo da utvrdimo koji su to preduslovi za uspešnu primenu i kod nas. Rezultati ovog pilot projekta usmeriće nas kako da planiramo informatizaciju obrazovanja, a uvereni smo da će rad na najnovijem Microsoftso9ftveru pomoći da rezultati pilot projekta budu dobri“, rekao je generalni direktor kompanije Microsoftza Srbiju i Crnu Goru, Željko Vujinović.

generalni direktor kompanije Microsoft za Srbiju i Crnu Goru Zeljko Vujinovic

Cilj pilot projekta je ispitivanje modela nastave „1 učenik: 1 računar“ i prikupljanje podataka o iskustvima i problemima u primeni ovakvog koncepta u našim školama, kao i formulisanje modela pozitivne prakse koji bi mogao da bude repliciran u drugim školama.

Pilot projekat izvodi se u dva odeljenja sedmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Aleksinačkim rudnicima i u izdvojenom odeljenju u selu Rutevac. U projektu učestvuje 40 učenika i 15 nastavnika koji predaju sedmom razredu.

Inače, Иначе, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Aleksinačkim rudnicima sa pet izdvojenih odeljenja u okolnim selima pohađa ukupno 257 učenika i u njoj radi 47 nastavnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *