Modni evergrin – bela košulja

Plavuša ili brineta, crnka ili crvenokosa, nema žene kojoj bela košulja neće dobro stajati. Iako je sinonim za mušku garderobu, bela košulja je sastavni deo garderobe svake žene. Slaže se u bilo kojoj kombinaciji, sa šortsevima, pantalonama, farmericama, suknjama svih dužina, može se nositi preko dana i uveče, u sportskoj, poslovnoj ili elegantnoj varijanti, zimi isto kao i leti.

Foto: roseinthewind.com
Foto: roseinthewind.com

Tokom dana, uz lepe načare, par bisernih minđuša uparenih da dobrom narukvicom, muškom kravatom, bela košulja odaje utisak ekstravagancije, pa iako je tu i kravata, neodoljivo je ženstvena.

Uveče, uz detalje boje zlata, srebra ili ćilibara, uz pantalone i visoke potpetice, bićete elegantne i opet nećete promašiti ako je obogatite kravatom.

Bela košulja vodi poreko od tunike, u stara vremena to je bilo samo parče platna sa rupom u sredini kroz koju je prolazila glava. Kroz istoriju, od rimskih toga do danas, postala je modni evergrin, klasik koji nikada neće izaći iz mode.

U visoku modu, kao jednostavan i elegantan komad odeće, belu košulju je uvela Koko Šanel, obukla ju je uz jednostavnu crnu suknju, a umesto kravate nosila je veliku crnu mašnu. Odmah posle Drugog svetskog rata, Dior je ženama predložio belu košulju uz suknju od crnog satena, kasnih četrdesetih godina, ovaj komad

odeće počeo je da vlada filmskim platnom. Na filmskom platnu su je nosile Lorin bekol, Ava Gardner, a definitivno ju je proslavila Odri Hepbern u filmu “Praznik u Rimu” vozeći se na vespi u beloj košulji sa zavrnutim rukavima, kada je postala sinonim za ženstvenost. Režiseri su voleli svoje glavne glumice da oblače u bele košulje, sve do Kventina Tarantina. Iako niakda nije izašla iz mode, svoj veliki kambek, bela košulja je doživela devedesetih godina prošlog veka kada su je skoro svi svetski poznati kreatori imali u svojim kolekcijama.

Foto: mywhere.it
Foto: mywhere.it

Belu košulju nazivaju liderom u garderobi svake žene, njena svestranost se opravdava činjenicom da je jedan isti model uvek drugačiji, zavisno od toga ko je nosi. Bela boja asocira na čistoću, eleganciju, iskrenost, nju u garderobi imaju čak i žene koje nemajuj novca da isprate svaki modni trend jer u njoj uvek mogu izgledati elegantno. Jedan je od retkih komada ženske garderobe koji je teško učiniti vulgarnim.

Kad otvorite ormar i ugledate gomilu svojih stvari u raznim bojama, prva pomisao je šta sa čim upariti. Bela košulja oslobađa te dileme, daje osećaj izbora, ne postoji boja ni komad garderobe uz koji je ne možete nositi. Uz dobar izbor nakita, zavisno od prilike, u beloj košulji ćete uvek biti obučene kako treba, primereno mestu i prilici. Ukoliko je slučajno još uvek nemate, neka to bude prva stvar koju ćete kupiti.

Foto: oggi.it
Foto: oggi.it

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *