Happy Birthday BB

Pre osamdeset godina, 28. Septembra 1934. godine, rođena je Brižit En Mari Bardo koja će šezdesetih godina prošlog veka postati samo Brižit Bardo ili legendarna BB.

Ono što je Merilin Monro za Amerikance a Sofija Loren za Italijane, to je Brižit Bardo za Francuze. Simbol senzualnosti i bezbrižnog života, Brižit Bardo je snimila 48 filmova pre nego što je 1973. godine odlučila da više ne snima, povukla se i posvetila borbi za zaštitu životinja.

U intervjuu koji je pre par meseci dala italijanskoj Republici povodom svog osamdesetog rođendana, izjavila je: Mladost i lepotu sam dala muškarcima, srce životinjama.”

Lepa, zavodljiva i senzualna još dok je bila adolescentkinja, sa dugom plavom kosom, senzualnim usnama i neverovatnim oblinama, Brižit je postala ikona francuskog filma šezdesetih godina.

Nakon nekoliko uloga koje su prošle nezapaženo Brižit Bardo je “rođena” u filmu Rožea Vadima “I bog stvori ženu”, priči o bezbrižnoj tinejdžerki koja živi u malom gradu. Rože Vadim će postati njen suprug što će jedno vreme biti smatrano skandaloznim.

Bila je muza velikih umetnika, proglašena je jednom od deset ikona stila svih vremena, u modu je uvela prirodnu lepotu i jednostavnost, koristila je samo maskaru i krejon kako bi istakla oči, zbog nje su žene širom sveta zavolele suknje sa žiponom i kapri pantalone, ali i bikini. Ostala je symbol neodoljive radosti.

bb

Na vrhuncu svoje karijere, BB je napustila film, odbacila ugovore na milione dolara, uključujući i jedan za film o Džejms Bondu i svu svoju energiju je usmerila na osnivanje udruženja za spas životinje.

Brižit danas živi na imanju Madrague u Sen Tropeu, okružena sa pedesetak životinja, svinjama, kozama, ovcama konjima, ponijima, divljim svinjama, magarcima guskama, patkama, kokoškama, mačkama i psima. Oni koji je viđaju kažu da je uvek obučena u crno, kosa joj je i dalje duga a lice prepuno bora što pripisuju teškoj šminki koju je morala da koristi dok je snimala. Pati od artritisa i kreće se uz pomoć štapa, ali kažu da još uvek poseduje energiju mlade devojke.

“Oni su moji saputnici u životu”, rekla je glumica za životinje koje je okružuju. “U popodnevnim satima, ponekad šetam sa njima, ali mi je sve teže da hodam. Imam artritis i problem sa kukovima, praktično sam skoro nepokretna. Starenje je teško, jedina prednost starenja je što niste umrli mladi. Moj divni Sen Trope je mesto koje se toliko promenilo da ga više ne volim.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *