Fondue (fondi) je tradicionalno švajcarsko jelo koje vodi poreklo sa Alpa i to sa seoskog područja iz okoline Valea. Za ovo se koriste namirnice kojih je zimi uvek bilo u kući – sir, vino, tvrdi hleb… Priprema fondija je pravi mali ritual i podrazumeva i dobro društvo jer uživanje u hrani nije potpuno ako jedete sami. Fondi je 1930. godine proglašen za švajcarsko nacionalno jelo, a čine ga specijalne mešavine najkvalitetnijih sireva (najmanje dve vrste). Priprema se u metalnim posudama u kojima se sir topi iznad plamena i dugačkih metalnih viljuški kojima se nabadaju kockice hleba i umaču u sir.
Važno je zapamtiti da je Fondi uvek glavno jelo, nikada predjelo niti deo obroka.
Potrebno je: (za 2-3 osobe)
400 gr sira Fondue (može se kupiti pripremljena mešavina)
2 čena belog luka
4 dl belog vina
kockice suvog hleba sa koricom
za prilog:
kiseli krastavčići
kiseli luk
biber i mešavina začina po izboru
U posudi zagrejati sir pomešan sa belim vinom i sitno seckanim belim lukom. Kada se istopi (na šporetu) prebaciti na sto na kome je postavljeno postolje sa plamenom.
Specijalnom dugačkom viljuškom nabosti kockicu hleba, umočiti u sir i dobro je natopiti (povlačiti po dnu gde je sir najvreliji) i zatim po želji umakati u začine i biber (koji ste unapred pripremili na tanjiru) i lagano konzumirati zajedno sa krastavčićima i lukom. Pravi gurmani uz sve to gustiraju i belo grožđe koje se odlično slaže sa belim vinom.
Prijatno!
Gordana Radojković