Fondue – topljeni sir

Fondue (fondi)  je tradicionalno švajcarsko jelo koje vodi poreklo sa Alpa i to sa seoskog područja  iz okoline Valea.  Za ovo se  koriste namirnice kojih je zimi uvek bilo u kući – sir, vino, tvrdi hleb… Priprema fondija je pravi mali ritual i podrazumeva i dobro društvo jer uživanje u hrani nije potpuno ako jedete sami. Fondi je 1930. godine proglašen za švajcarsko nacionalno jelo, a čine ga specijalne mešavine najkvalitetnijih sireva (najmanje dve vrste). Priprema se u metalnim posudama u kojima se sir  topi iznad plamena i dugačkih metalnih viljuški kojima se nabadaju kockice hleba i umaču u sir.

Važno je zapamtiti da je Fondi uvek glavno jelo, nikada predjelo niti deo obroka.

Potrebno je: (za 2-3 osobe)

400 gr sira Fondue (može se kupiti  pripremljena mešavina)

2 čena belog luka

4 dl belog vina

kockice suvog hleba sa koricom

za prilog:

kiseli krastavčići

kiseli luk

biber i  mešavina začina po izboru

U posudi zagrejati sir pomešan sa belim vinom i sitno seckanim belim lukom. Kada se istopi (na šporetu) prebaciti na sto na kome je postavljeno postolje sa  plamenom.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Specijalnom dugačkom viljuškom nabosti kockicu hleba, umočiti u sir i dobro je natopiti (povlačiti po dnu gde je sir najvreliji) i zatim po želji umakati u začine i biber (koji ste unapred pripremili na tanjiru) i lagano konzumirati zajedno sa krastavčićima i lukom. Pravi gurmani uz sve to gustiraju i belo grožđe koje se odlično slaže sa belim vinom.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Prijatno!

Gordana Radojković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *