Morska voda je lekovita za našu kožu

Odmor pored mora je uvek podrazumevao više ležanja i sunčanja, nego kupanja, odnosno plivanja, iako je plivanje sport pogodan za sve uzraste i sport koji angažuje sve mišiće bez mnogo napora. Mnogima je važnije da se sa odmora vrate pocrneli nego regenerisani u fizičkom smislu. Blagotvornost morske vode na ljudsko zdravlje je već dokazana, naročito kada su disajni organi u pitanju, sada se otišlo korak dalje.

Istraživači na medicinskom fakultetu Univerziteta Kjung Xee i Centar za Bio industriju u Južnoj Koreji sproveli su ispitivanje kakav efekat morska voda ima na ljudsku kožu a rezultati ove studije objavljeni su u časopisu BMC, časopisu za komplementarnu i alternativnu medicinu.

Ispitivanje je vršeno na životinjama u dubokoj morskoj vodi, a cilj je bio da se vidi kako morska voda utiče na razne bolesti kože, kako koža reaguje na morsku vodu u poređenju sa tradicionalnim kremama, mastima i lekovima koji se mažu na kožu. Eksperiment je trajao šest nedelja sa tretmanima pet puta nedeljno.

Rezultat je – morska voda leči bolesti kože.

Eksperiment je pokazao da je na oboleloj koži miševa koji su tretirani morskom vodom došlo do značajnih i vidljivih poboljšanja. Konkretno, edemi, suvoća kože, lezije, izgledali su mnogo bolje nego posle tretmana klasičnim sredstvima za lečenje. Morska voda takođe ima lekovito dejstvo na zapaljenske procese na koži koji opet mnogo brže prolaze nego tretiranjem nekim drugim sredstvima.

Ukoliko ste trenutno na odmoru, ili ćete tek otići, a imate problema sa kožom, provodite što više vremena u vodi a eksperimentisanje na miševima neka vas ne buni, većina lekova svih vrsta za humanu upotrebu prethodno su testirani na njima.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *