Ice Bucket Challenge – VIP akcija polivanja ledenom vodom

Mediji su juče objavili vest da se Novak Đoković polio kofom hladne vode i prozvao Končitu Vurst, Mister Bina i Majkla Džordana da urade isto.

Ako vas je ovo začudilo, Novak se samo uključio u VIP “igru” za poznate u cilju podizanja svesti o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS), neurološkoj bolesti koja izaziva slabost u mišićima, trzanje i grčenje, veoma progresivnoj, koja prvo utiče na motoriku a kasnije na govor, gutanje i na kraju disanje, što dovodi do smrti obolelog.

Ovu “igru”, odnosno akciju nazvanu Ice Bucket Challenge, pokrenuo je bivši bejzbol igrač Pet Frates, kako bi pomogao Udruženju ALS, najstarijem u americi, koje se bavi istraživanjem ove bolesti svetu poznate tek poslednjih sto godina. Postupak je jednostavan, neko na sebe sipa kovu ledene vode a zatim imenuje tri osobe koje treba da urade isto.

Ovaj lanac je uključio mnoge svetske zvezde i poznate ličnosti, među kojima i Gven Stefani, Dženifer Lopez, Džastin Timberlejk, Džesika Alba. Čak je i Lady GaGa, koja je proglašena najuticajnijom ženom na svetu, obučena kao plesačica u Krejzi Horsu, prosula na sebe kofu hladne vode.

Kako nijedna akcija nije prošla bez kritika, i ovoj zameraju na načinu, odnosno prozivci i upoređuju je sa nekim igrama, kao što je ispijanje alkohola do besvesti što je dovelo do nekoliko smrtnih slučajeva.

Foto: entertainment.ie.msn.com
Foto: entertainment.ie.msn.com

Za razliku od ostalih lančanih igara, ovo je akcija za glumce, sportiste, pevače, svetske zvezde i ima cilj da skrene pažnju na bolest čiji uzročnik još nije prođen pa samim tim nije pronađeni ni lek koji bi je usporio ili izlečio.

Ovom akcijom, ALS udruženje prikupilo je više od milion dolara za manje od mesec dana, više nego prošle godine a novac će biti iskorišćen za istraživanje ove bolesti.

Foto u zaglavlju: screenshot YouTube

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *