Obeležavanje Svetske nedelje dojenja

U nedelju, 03. avgusta 2014. godine, Udruženje Roditelj će devetu godinu za redom obeležiti Svetsku nedelju dojenja. Manifestacija će se održati na Keju oslobođenja u Zemunu, na letnjoj pozornici, sa početkom u 17 sati.

Na tradicionalnoj manifestaciji koja promoviše dojenje majke koje doje, trudnice, zdravstveni stručnjaci i svi ostali pojedinci i institucije koji promovišu i podržavaju dojenje, imaće priliku da razgovaraju i razmene iskustva.

Glavna tema ovogodišnje nedelje dojenja nosi naziv Dojenje – pobednički poen za život! koja odgovara na poslednje “odbrojavanje” Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) koje su postavile vlade zemalja članica Ujedinjenih nacija u cilju praćenja napretka u borbi protiv siromaštva, promociji zdravlja i održivom razvoju do 2015. godine. Ovogodišnja tema podseća na značaj održivosti i povećanja zaštite, promovisanja i podrške dojenju i u razvojnoj agendi za period nakon 2015. godine.

U Srbiji je tek 12,8% procenata isključivo dojene dece mlađe od 6 meseci, a polovina svih beba u Srbiji nije adekvatno hranjena.[1]

Shodno tome, obeležavanjem Svetske nedelje dojenja, Udruženje Roditelj želi da poveća svest ljudi o značaju dojenja, a trudnice i majke će i ove godine moći da dobiju pratkične savete i podršku od stručnjaka i mama savetnica iz Savetovališta za dojenje.

I ove godine, manifestaciji će prisustvovati predstavnici Instituta za neonatologiju – Prve banke humanog mleka u Srbiji koji će svim zainteresovanim majkama pružiti savete i informacije o doniranju mleka. U bankama humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, čije je formiranje inicirala i čiji rad pomaže Rosa voda, prikuplja se humano mleko za prevremeno rođene bebe koje su smeštene u ovim ustanovama, a čije mame nisu u mogućnosti da doje. Kako je majčino mleko istovremeno za njih i hrana i lek, na ovaj način najmlađima se pruža najzdravija i najprirodnija ishrana.

Zainteresovane građanke za doniranje mleka mogu se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs.

Ovogodišnja manifestacija obeležavanja Svetske nedelje dojenja realizuje se pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun uz podršku Generalnog sponzora – vode Rosa.

[1] Rezultati istraživanja Višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji – MICS 5. (kancelarija UNICEF-a u Srbiji i Republički zavod za statistiku).

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *