Nova pravila EU prete najpoznatijim parfemima na svetu

Najprodavaniji parfem na svetu, Chanel No 5, postao je popularan onda kada je Merilin Monro na pitanje šta oblači za spavanje, odgovorila – Samo nekoliko kapi Chanel No 5.

Parfem Chanel No 5 smatra se prvim modernim mirisom, tokom rada na njemu, Koko Šanel je rekla da želi parfem koji će na ženi stajati kao haljina, a želela je kombinaciju nekoliko mirisa, ne samo jedan kako je do tad bila praksa. Tokom stvaranja parfema korišćeno je više od 80 sastojaka a priča se da je broj pet dodat uz ime jer je bio srećan broj Koko Šanel. Po drugoj priči, brojem pet je bila obeležena kombinacija mirisa koju je Koko izabrala.

Osnovne mirisne note parfema Chanel No 5 su mirisi ruže i jasmina a njegova formula se čuva u trezoru kome može da pristupi samo nekoliko ljudi. Latice koje se koriste za spravljanje parfema još uvek se beru ručno, isto kao i 1921. godine kada je napravljen prvi parfem, najkopiraniji parfem na svetu.

Slične priče o nastanku, čuvanju receptura i ljubavi  koje skoro sve žene gaje prema njima, mogu se ispričati i za mnoge druge parfeme.

Danas, svima njima preti parfemska “smrt” zbog novih pravila koja je donela Evropska komisija koja zabranjuje upotrebu određenih supstanci koje se koriste za proizvodnju parfema kako bi zaštitila ljude koji su na te supstance alergični.

Chanel No 5 je samo jedan od mnogih poznatih parfema koji se našao pod strogom lupom i kontrolom Brisela. Evropska komisija je počela istragu koja se odnosi na celu industriju parfema kako bi zabranila upotrebu određenih supstanci, odnosno zaštitila ljude koji su na iste alergični, a uglavnom se radi o eugenolu i citralnu, supstancama koje služe da parfemima daju intenzivniji i dugotrajniji miris. Ove supstance kod ljudi koji su na njih alergični, radi se o postotku između 1 i 3 populacije, mogu da izazovu ozbiljne iritacije kože.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *