Kardamon

Sigurno sve ćešće čujete za kardamon, on je kralj ajurvedske ishrane i neizostavan začin mnogo recepata.

Ovaj začin ima diuretska, kažu i ofrodizijačka svojstva i blizak je rođak đumbira. Većina ovog začina koji se može naći na tržištu potiče iz Indije i Malezije.

Žene u starom Egiptu koristile su kardamon kao stimulans, Grci i Rimljani su koristili aromatična svojstva ovog začina pa su ga koristili za proizvodnju mirisa. Uopšte, u drevna vremena, kardamon je najviše korišćen u zavodničke i ljubavn esvrhe, od njega su pripremani mnogi napici “ljubavi”. Kako je vreme prolazilo, ljudi su počeli da ga koriste i u kuhinji, ali i u medicinske svrhe.

Zahvaljujući kardamonu mogu biti ublaženi loš zadah, gorušica, bolovi u grlu i stomaku, prehlada.

Čaj od kardamona veoma je efikasan protiv zadržavanja vode. S obzirom da može imati jak miris, on se može ublažiti mešanjem sa nanom, ruzmarinom ili đumbirom, vanilom ili cimetom. Naročito se preporučuje u toku letnjih meseci.

Ako niste znali, kardamon je jedan od osnovnih sastojaka karija, začina koji uglavnom koristimo za mesa, pa samim tim se i sam, ne smao kao mešavina može koristiti u kulinarstvu, takođe za mesa. Pored toga, može dati odličnu notu kolačima i kremovima napravljenim od čokolade.

Problem sa kardamonom je uglavnom cena, to je treći najskuplji začin na svetu posle šafrana i vanile, zato možete koristiti crni kardamon koji je jeftiniji.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *