Da li znate šta je lotus birth – lotus rođenje

Odmah nakon rođenja bebe, pre nego što je spuste majci na grudi, radi se presecanje pupčane vrpce. To kod nas obično radi babica, retko, vrlo retko, otac a nikada neko koga je majka bebe odabrala da to uradi, to još uvek gledamo samo u filmovima, i presecanje pupčane vrpce se ne dovodi u pitanje.

Lotus rođenje je rođenje deteta kada se ne prekida pupčana vrpca već ostaje vezana za posteljicu sve dok sama ne otpadne. Ovo je još uvek veoma retko na globalnom nivou i svaki slučaj koji se desi, da majka insistira da pupčana vrpca ne bude presečena, izaziva veliku pažnju ali i polemike.

Zagovornici ovakvog rođenja smatraju da odsecanje pupčane vrpce dovodi do traume kod deteta i da bi ova metoda trebalo da se primenjuje svuda, a do prirodnog odvajanja pupčanika dolazi u periodu od tri do deset dana.

Naučnih dokaza da presecanje pupčane vrpce dovodi do trauma kod deteta nema, mada je od strane Svetske zdravstvene organizacije prirodno odvajanje pupčane vrpce okarakterisano kao fiziološki proces nasuprot invazivnoj proceduri presecanja odmah nakon porođaja.

Foto: webecomethree.com
Foto: webecomethree.com

Pristalice lotus rođenja smatraju da dete tako dobija svu krv iz posteljice u vreme kada tek uči da doji kada mu je hrana neophodna i da je tako manja šansa da dete dobije neku od infekcija, dok lekari smatraju da ovo može dovesti do niza infekcija jer kod placente dolazi do nekroze tkiva i razvoja bakterija, dodatan problem je što majka mora da vodi računa i o bebi i o posteljici koja je pupčanom vrpcom vezana za bebu, sve dok ne dođe do prirodnog razdvajanja. Ubeđivanje da dozvole odsecanje pupčane vrpce ne pomaže jer u zemljama gde se ovo sve češće dešava ona ne može biti presečena bez saglasnosti roditelja.

Lotus rođenje je dobilo ime po medicinskoj sestri Kler Lotus iz Kalifornije koja se porodila sedamdesetih godina i koja nije dozvolila da njenoj bebi nakon rođenja bude presečena pupčana vrpca jer je smatrala da je to nasilje nad detetom. Nakon jedne knjige koja objašnjava šta je lotus rođenje, ovakva rođenja su sve češća, čak i kada se žene porađaju carskim rezom, one pre intervencije zahtevaju da njihovim bebama ne bude presečena pupčana vrpca.

Jedan od razloga zašto pojedine žene insistiraju na lotus rođenju, pored toga što smatraju da to nije prirodno i da se radi o nekom vidu nasilja nad detetom, je verovanje da prirodno otpadanje pupčane vrpce stvara savršen pupak kakav nikako ne može biti ako dođe do odsecanja.

Foto u zaglavlju: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *