Šetajte, slušajte muziku, plešite, budite pomalo lenji, sve su to lekovi protiv stresa

Posle svih onih kiša i tmurnog vremena, najzad je stiglo pravo leto iako smo zvanično još u proleću. Kada se vreme menja, našem organizmu je obično potrebno vreme da se prilagodi jer vremenske promene mogu biti prilično stresne pa je osećaj umora, ali i osećaj da nam nedostaje energija sasvim normalan ali i neprijatan.

Sigurno ste naleteli na neki članak o tome šta treba jesti i piti kako bi se organizam što pre prilagodio novonastalim vremenskim prilikama, ali pored toga, postoje oni mali trikovi koji vam mogu pomoći da se brže prilagodite a koje možete primenjivati kad god ste pod stresom, napeti i kada osećate da vam je potrebno da se regenerišete.

Probajte, potpuno su besplatni.

Pokušajte da se odmorite vikendom, ne radite ništa na silu zato što vas čeka nova radna nedelja puna obaveza. Isključite budilnike, spavajte kad vam se spava, jedite onda kada ste gladni a ne kada je vreme jelu, jednostavno ne gledajte na sat i budite pomalo lenji. Lenjost je ružna osobina ali ponekad je dozvoljena.

Budite u kontaktu s prirodom, prošetajte nekim parkom ili pored reke. Sedite na klupu, zažmurite, slušajte šta se dešava oko vas, ptice, decu, ljude. Zatvorite oči i opustite se. Praktikujte šetnju svakodnevno, ako nemate vremena, bar pri povratku s posla.

Onima koji se ne bave nekom fizičkom aktivnošću zvuči sasvim neverovatno da fizička aktivnost otklanja umor, posebno onaj mentalni. Budite aktivni. Šetajte, trčite, vežbajte, nabolje ujutru, pre posla, bar tri puta nedeljno.

ID-100100415

Sigurno ste primetili da većina ljudi hoda sa slušalicama u ušima pa ništa ne smeta da isto uradite i vi. Slušajte muziku, ujutru kad ustanete, do posla, kad god imate pauzu, kod kuće, kada se vratite. Zaigrajte! Uz brzi ili spori ritam, svejedno, ples ima terapeutsko dejstvo, opušta i otklanja osećaj umora.

Odvojite vreme za svoje male ljubavi i strasti. Čitajte, ako volite da kuvate, kuvajte, posvetite se cveću, pišite, pletite, ako volite da vodite duge telefonske razgovore, odvojite vreme i za to. Svakoga dana odvojite vreme za ono što volite.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *