Reportaža – Vevey na pragu leta

Pored Ženevskog jezera dan duže traje, mrak pada tek oko 22 sata, a dotle je šetalište puno ljudi. Gužve su najčešće u smiraj dana, petkom veče ali i vikendom, travnate površine su na raspolaganju svima koji žele da tu piknikuju – ručaju/večeraju/užinaju ili roštiljaju. Labudovi i patke, naviknuti na ljude, strpljivo čekaju da im se neko ’’obrati’’ zapravo da im baci malo hleba ili žitarica.

Idilična slika plavog jezera opasanog visokim Alpima na kojima se beli sneg. Stanovnici kažu, leti se kupaš u jezeru a gledaš sneg na planinama. Zemlja kontrasta i reda, ovde je čak i trava zelenije boje. Mikroklima čini da biljke, lišće i trava budu skoro maslinaste boje.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Promenada je posebna priča – ove godine je umesto cveća, pored jezera zasađen pravi povrtnjak, ima i paradajza, paprike, krastavaca, blitve, začinskog bilja. Neko se setio da organizuje lokalni baštenski klub i na tabli piše – Slobodno berite i probajte! Dakle, letos na pikniku neće ponestati salate, biće je uvek na dohvat ruke a poznavajući Švajcarce, sigurna sam da će za svakog biti jer su ljubaznost i osećaj za druge ovde fascinantni. Lokalni baštenski klub je i u gradu bio aktivan, tako da su zelene oaze u glavnoj ulici bile prepuštene rukama najmlađih članova – ima raznog cveća a čak i po neki drveni stub uz koju se polako penje stabljika paradajza.

IMG1346

Radno vreme prodavnica je do 18.30 i ako vodite računa o kućnom budžetu i dođete pred kraj radnog vremena , možete znatno uštedeti ako kupujete namirnice po sniženim cenama i do 50% . Petkom su najveće gužve u supermarketima jer isti rade do 20 h na kraju naporne radne nedelje, kupuju se namirnice za vikend i sledeću sedmicu.

Vinogradi oko Veveya su u svom punom sjaju, bogato ozeleneli, navodnjavaju se i okopavaju, biće grožđa i ove godine, od koga mnogi žive. Neki jer ga proizvode a drugi jer rade u vinogradima.

Svuda je besprekorno čisto i uredno – čak i u bacanju smeća ima reda – sve se odvaja u za to posebne kontejnere, papir, staklo , plastika, aluminijum. Ostaci hrane se sakupljaju u za to namenske biorazgradive kese koje se dalje ostavljaju u poseban kontejner a to dalje ide u preradu za organsko đubrivo. Ostalo smeće ide u za to određene jednobrazne kese koje dalje ’’putuju’’ u Ženevu, u elektranu koja od njega proizvodi struju. Fascinantno, zar ne?

IMG1348KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U jeku su pripreme za turističku sezonu i u najavi je mnoštvo koncerata i događaja , jedan od njih je i Multikulturalni festival na kome učestvuju pripadnici svih nacionalnosti koji žive na ovom području.

Na kraju ili na početku, iako francusko govorno područje, prija osećaj da ne postoji jezička barijera ako samo govorite engleski – većinom ga svi govore ili se bar služe njim.

Lako je ovde živeti okružen stanovnicima koji su sa jedne strane jako ljubazni i uslužni a sa druge, gledaju isključivo svoja posla i poštuju svačiju privatnost .

U iščekivanju leta i turista koji ovde dolaze iz celog sveta, nastaviće se…

U Veveyu uživa i deli sa nama Gordana Radojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *