Ne vrti se svet oko tebe

Ako vas je naslov malo „štrecnuo“, ne brinite, svet se vrti oko vas, ali samo vaš svet. Svet drugih, ljudi, naročito onih koji vam nisu bliski, nisu vaša porodica, prijatelji, onih koje srećete usput, svakodnevno, koji uvek imaju neki komentar na vaše oblačenje, izgled, ponašanje, život, nikako se ne vrti oko vas. Ali, ako tome pridajete previše značaja…

Vreme u kome živimo je potpuno tabloidizirano, nisu samo mediji podlegli tabloidizaciji, život mnogih ljudi podseća na običan tabloid pa ni ne čudi ponašanje nekih od njih. To su oni koji će oko vas plesti afere, od onoga šta ste obukli, kako se ponašate, pa sve do toga kakav je vaš intimni život. Iako vas ne poznaju, pa samim tim ne znaju ni kako živite, stalno će imati komentare što prilično nervira ali protiv čega je vrlo teško boriti se.  Pošto su ti komentari uglavnom negativni, mogu da nam upropaste dan, dane, izlazak, druženje. Nekada su ti komentari direktni, upućeni nam lično, bez imalo takta, nekada stignu do nas preko neke druge osobe, svakako umemo previše da brinemo oko toga šta neko misli o nama i šta je o nama rekao.

Sedite, nervirate se zbog komentara nekoga do koga vam nije stalo, pa umesto da se nervirate, razmislite:

brinete zbog komentara osobe do koje vam nije stalo, ne bi trebalo da vam je stalo ni do njenog mišljenja;

umesto da bolje iskoristite vreme, razmišljate zašto vam je neko nešto rekao, ili rekao nešto o vama nekoj drugoj osobi ;

pitate se zašto, šta ste uradili, čime ste na sebe navukli gnev ili ljubomoru  neke osobe.

Mnogo je onih koji ne znaju da komuniciraju. Ono što vi doživljavate kao loš komentar, njima je potpuno normalno i prihvatljivo. Mnogo je onih koji komentarišu stvari, situacije i ljude o kojima ne znaju ništa, to je samo njihov ličan doživljaj, lični pogled na ono što vide, vas, stvari ili situaciju. Vi ne možete da utičete na percepciju drugih ljudi, njihovo raspoloženje i njihove negativne reakcije.

Evolucija ogovaranja, foto: evoluzioneculturale.it
Evolucija ogovaranja, foto: evoluzioneculturale.it

Koje je rešenje? Kako da prestanete da brinete zbog mišljenja i komentara drugih ljudi?

Ignorišite ih!

Ako vam baš ne uspeva da ignorišete, pokušajte da analizirate ono što je rečeno pre nego što dopustite da se iznervirae i u stvari sami sebi upropastite raspoloženje. Ako budete strpljivi sa sobom, sigurno ćete doći do zaključka da izrečeno nema nikakve veze sa vama, već ima sa osobom koja je izrekla to što jeste i da ste samo meta tuđe frustracije.

Oni koji nam ulete u dan i raspoloženje, najčešće su samo zavidni. Ali polako, rekosmo da se svet ne vrti oko nas, ne zavide oni nama, oni jednostavno zavide. U njihovim komentarima koji nam upropaste raspoloženje najčešće nema ničeg ličnog.

Jedini način da ih zaustavite je da ih potpuno ignorišete, da ne ulazite u raspravu i pravdate se. Klonite ih se.

Jedina osoba koja stvarno zna kakvi ste, šta ste mislili, uradili, kako živite, se vi sami. Vi znate svoje vrednosi, svoje mane i postavljate granice.

Ako dozvolite da vam neko svojim komentarom kako ste se obukli, da ste se ugojili, komentarima o vašoj vezi, deci, prijateljima, bilo čemu upropasti dan, to je vaša krivica.

Pa umesto toga, samo se osmehnite i produžite dalje. Bavite se sobom.

Ovi drugi će se i dalje baviti vama, pa kad budu videli da ih ignorišete, baviće se nekim drugim, pa nekim drugim, pa nekim drugim, jer to su oni koji nemaju svoj život i kojima je uvek potreban neko oko koga će se vrteti njihov svet.

Pustite svet da se vrti kako se vrti, vaš neka se vrti oko vas.

Foto u zaglavlju: wdonna.it

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *