Leto je konačno stiglo, zašto treba koristiti najjeftinije urbano prevozno sredstvo – bicikl

Dani su konačno duži, topliji, padavina će biti sve manje, kada ih bude, biće kratkotrajne, vreme je da izvezemo bicikle iz garaža i ostava, okrećemo pedale, radimo na zdravlju i, naravno, štedimo novac.

U pojedinim krajevima sveta bicikl nikada nije izašao iz mode a zadnjih godina ima status urbanog prevoznog sredstva koje ukazuje na sasvim nov stil života.

Ako godinama niste vozili bicikl, sigurno ćete se uplašit kako ćete uspeti da pređete par kilometara, da li ćete za to imati snage, ali posle par dana osećaćete se kao da nikada niste prestajali da koristite ovo prevozno sredstvo.

Poslednjih godina, mnogo više nego ranije, slušamo koliko je redovna fizička aktivnost važna za zdravlje. Često se pravdamo da za to, pored svih obaveza, nemamo vremena, zato evo prvog razloga zašto treba voziti bicikl, ili zašto treba na posao ići biciklom. Biciklom do kancelarije ćete stići mnogo brže nego gradskim prevozom ili sopstvenim autom, ako uzmemo u obzir čekanje, gužve u saobraćaju i traženje parking mesta. Istovremeno ćete biti fizički aktivni, oblikovaćete noge i zadnjicu, sagoreti dosta kalorija i uštedeti novac za prevoz ili benzin. Bicikl je zadnjih godina proglašen prevoznim sredstvom protiv krize.

ID-100173570

Ukoliko redovno na posao budete išli biciklom, bolje ćete planirati vreme, ovim prevoznim sredstvom se bukvalno možete “provući” svuda i mnogo brže stići tamo gde ste pošli.

Okretanje pedala stimuliše cirkulaciju, pored toga što je dobro za celo telo, povećava količinu kiseonika u mozgu a stručnjaci kažu da to poboljšava pažnju i memoriju.

Kako sa radnog mesta umemo da odemo prilično napeti i nervozni, posle nekoliko minuta vožnje bicikla, nervoza i napetost će nestati i u kuću ćete, iako umorni, stići puni energije i prilično spokojniji.

Vozeći bicikl, ponovo ćete se osetiti slobodno, kao kada ste bili dete. Živimo zatvoreni u stanove, kancelarije, automobile, u prostorima koji nas guše. Bicikl će vam vratiti osećaj slobode a i primetićete stvari pored kojih godinama prolazite a uopšte ih ne primećujete. Neke stvari su iz vozila javnog prevoza ili iz automobila prosto nevidljive.

I da, uopšte ne morate imati najnoviji model bicikla, niti morate biti super opremljeni. Dovoljno je da vaš bicikl bude ispravan.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *