Home / Kafa sa tetkom / Lepota majke
Lepota majke

Lepota majke

Ešli Vels Džekson je fotograf, živi u Čikagu i stoji iza projekta “Četiri tromesečja tela”, autor je dokumentarnog filma kojim želi da motiviše žene da prihvate svoje telo i da se ponose promenama kroz koje njihovo telo prolazi tokom i nakon trudnoće.

Kada je 2012. godine saznala da nosi blizance, Ešli je saznala i da pati od retke anomalije materice. Jednu bebu je izgubila a druga, mala Nova, rođena je u 24. nedelji. Pored toga što je bila tužna zbog gubitka jedne bebe i zabrinuta za zdravlje druge, Ešli je bilo veoma teško da prihvati promene koje su se desile sa njenim telom, osećala se vrlo neprijatno i shvatila je da je bila nespremna za te promene koje su se dogodile, strije, opuštena koža, višak kilograma. Ona kao i većina žena današnjeg doba živi u društvu koje je opsednuto savršenstvom tela i suočena sa pritiskom koji je doveo do toga da sebe nakon trudnoće doživljava kao ružnu, pokrenula je projekat čiji je cilj da skrene pažnju na stvarnu lepotu tela koje nije bez mana, nije savršeno, ali koje i tako nesavršeno može da bude lepo.

Projekat je doživeo takav uspeh da se već smatra globalnim projektom jer u njemu učestvuju žene iz celog sveta, detaljnije možete pogledati na The 4th Ttrimester Bodies.

Jedna od učesnica projekta je na pitanje zašto je uzela učešće odgovorila:

Zato što sam žena, majka, jer sam podigna ženu koja je majka. Zato što sve majke, u celom svetu, doživljavaju teške trenutke, zato što moramo da naučimo da volimo svoja tela, pogledajte šta naša tela mogu da stvore. I na kraju, ako ne volimo sebe, kako možemo voleti druge.

Pogledajte video prezentaciju u kojoj Ešli objašnjava razloge za pokretanje ovog projekta.

Foto u zaglavlju: 4thtrimesterbodies.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*