U kihinji imamo pravu apoteku i izvor zdravlja, samo to često zaboravljamo

Med

Poznat još drevnim civilizacijama, med je bogat vitaminima, mineralima, ugljenim hidratima i aminokiselinama, ima terapeutska dejstva. Jača imuni sistem, odličan je protiv bolesti disajnih puteva, prehlade i gripa, smiruje upale grla jer ima antibakterijsko i antiseptičko dejstvo. Odličan je lek za male posekotine i opekotine, samo nanesite sloj meda preko njih.

Čaj

Čaj se na području danjašnje Kine pio još 3.000 godina pre naše ere. On je drugi napitak na svetu koji se najviše konzumira, odmah posle vode. Ima brojne terapeutske vrline, snižava holesterol, ima antikancerogena svojstva, štiti od arterioskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Maslinovo ulje

Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i antioksidantima. Utvrđeno je da takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovo ulje je dobro za varenje, blagotvorno z ajetru, ali i odličan lek protiv mamurkula.

Sirće

Sirće je pravo kozmetičko sredstvo pored kojeg prolazima a da nam ne pada na pamet da ga koristimo. Odlično je protiv peruti, čini kosu sjajnom, efikasno je i u borbi protiv masne kože, skuplja pore, u slučaju uboda insekta, smiruje svrab. Gutljaj jabukovog sirćeta, koliko god se čini čudnim, smiruje mučninu i nagon za povraćanjem.

ID-100168341

Žalfija

Ima antiseptička, antispazmatična i digestivna dejstva. Sadrži vredne fitoestrogene pa je pdlična je u borbi protiv predmenstrualnog sindroma i čaj je koji se sve više preporučuje ženama u menopauzi.

Limun

Ima antiseptička i antiinflamatorna svojstva, odličan protiv bola u grlu. Visok sadržaj vitamina C sprečava razvoj infekcija, isto kao i sirće daje sjaj kosi i odličan je protiv ujeda insekata.

Kamilica

Biljka koja divno  miriše, pomaže borbi protiv stresa i reguliše dobar san. Dobra je protiv bolova u grlu ali I protiv digestivnih poremećaja.

Ovas

Sadrži mnogo minerala, esencijalnih masnih kiselina, proteina, enzima, vitamina, selena, ova biljka ima važnu ulogu u zaštiti kože, ali kako je utvrđeno, smanjuje nivo hohlesterola i reguliše rad creva. U obliku pahuljica možete ih jesti svaki dan za doručak.

ID-10017099

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *