Home / Tetkina Kuhinja / Tehnika prženja, da li je tako jednostavna
Tehnika prženja, da li je tako jednostavna

Tehnika prženja, da li je tako jednostavna

Sigurno biste se zakleni da nema ničeg lakšeg od prženja, za čas posla ćete ispržiti jaja, šnicle, krompir, bilo šta. Ali, koliko puta vam se desilo da vam nešto zagori, ili spolja izgleda savršeno a unutra je ostalo živo, da nešto upija mnogo ulja, da vam ulje prska iz posude, nakon čega još morate da ribate pločice…

Prženje je kulinarska umetnost koja se stiče iskustvom. Osnovno pitanje koje se nameće je – koje je ulje najbolje za prženje.

Ako vas je ovo mučilo, za prženje je najbolje izabrati svinjsku mast ili maslinovo ulje. Svinjsku mast smo odavno proterali kao jednu od “četiri bele smrti” ali nakon svih ovih godina saznali smo da nije toliko štetna, polako se vraća u kuhinje i postoje oni koji će se zakleti da jaja ili pomfrit prženi na svinjskoj masti dobijaju onaj pravi ukus. Što se maslinovog ulja tiče, ono je dosta skupo pa ga većina koristi samo za salate i ima karakterističan ukus koji ne vole svi. Za suncokretova ulja koje najviše koristimo, stručnjaci kažu da nisu najpogodnija za prženje, a ako volite ukus maslaca, on počinje da “ključa” na 130 stepeni i nije dobar za prženje, pre će vam ono što pržite samo potamniti nego što će biti dobro prženo.

Najvažnije kod prženja je izabrati pravu posudu, ona bi trebalo da ima visoke strane kako ulje ne bi prskalo okolo. Ono što pržite treba da bude do polovine uronjeno u ulje, odnosno, količina ulja će zavisiti od onoga što pržite. Ne bi trebalo da prenatrpate posudu, ono što pržite ne treba da se dodiruje kako bi se dobro i ravnomerno ispržilo. Nakon što ste ono što spremate stavili u zagrejano ulje, temperaturu treba smanjiti kako ne bi spolja pregorelo a unutra ostalo živo.

Svaki put kad ono što je isprženo izvadite i treba da stavite nove komade, posudu treba pomeriti sa vatre kako bi se temperature ulja malo spustila da ne dođe odmah do pregorevanja.

ID-100175060

Po pravilu, ulje u kome ste nešto pržili treba odmah baciti, nikako ga odlagati i koristiti za neko drugo prženje. S obzirom da se tako troši mnogo ulja, većina ljudi to ne radi. Ako koristite ulje više od jednog puta, nemojte preterivati i koristiti ulje dok ga ima, hrana neće imati isti ukus a ulje otpušta štetne toksine. Nikada ne koristite isto ulje za prženje različitih namirnica, recimo, ako ste pržili ribu, u tom ulju nemojte pržiti ništa drugo jer će dobiti miris ribe.

Odrediti kada je pravi trenutak da počnete sa prženjem, to jest kada je ulje dostiglo pravu temperature za prženje, takođe može biti problem. Može se desiti da se nije dovoljno zagrejalo, ili da se pregrejalo, zato se poslužite malim trikovima kako biste proverili da li je temperature prava.

Ako pržite testo, kašičicom zahvatite malo ulja i sipajte ga na testo, ako počne da “cvrči” temperature je prava. Možete se poslužiti i kockicom hleba, ubacite je u ulje i odmah ćete znati da li je spremno za prženje.

Ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*