Ritual pred Svetsko prvenstvo u fudbalu – popunjavanje Panini albuma

Uskoro počinje Svetsko fudbalsko prvenstvo i kao i svaki put, dečaci ali i njihove tate, čak tate malo više, skupljaju sličice i popunjavaju čuvene Panini albume. Svake četiri godine, italijanska kompanija Panini lansira novo izdanje albuma sa igračima i timovima koji učestvuju u Svetskom fudbalskom prvenstvu. Skupljati sličice je za dečake (možda više za njihove tate) velika stvar, a pravo zadovoljstvo, slično gledanju prvenstva, predstavlja menjanje sličica.

“Moj život je prikazan u albumima posvećenim Setskim fudbalskim prvenstvima, izjavio je za BBC Huan Karlos Ortiz, Kolumcijac koji živi u Americi. Imam 12 albuma. Njegov otac je popunio prvi album 1970. godine kada je Huan imao samo godinu dana, a on sada nastavlja tradiciju sa svojim sinovima koji imaju 8 i 10 godina.

Album koji je popunio Huanov otac 1970. godine bio je prvi album koji je izdao Panini

Ako je ovih dana u vašoj kući jedna od glavnih tema koje sličice nedostaju u albumu, evo nekoliko zanimljjivih činjenica o ovogodišnjem albumu i celoj groznici koja ide uz popunjavanje.

Ovogodišnji album i sličice štampaju se u zemlji domaćinu prvenstva, u Brazilu, u fabrici kompanije Panini koja se nalazi u poslovnom centru Tampore, u industrijskom delu severno od Sao Paola.

Tradicionalno, album i sličice su pušteni u prodaju dva meseca pre početka prvenstva.

Cena jedne kesice sa sličicama razlikuje se od zemlje do zemlje, U SAD jedna kesica košta 1 dolar, dok u Brazilu, zemlji domaćinu, košta 45 centi. a pojedinačne sličice, one koje pred sam početak prvenstva nedostaju u albumu kako bi bio kompletiran, ponekad među kolekcionarima dostižu vrtoglavu cenu.

Negde su zbog inflacije sličice toliko skupe da ljudi odustaju od popunjavanja albuma, kao što je slučaj u Venecueli gde je inflacija na godišnjem nivou skoro 60%.

brazil 2

Svakoga dana iz fabrike izađe 40 miliona sličica. U albumu se nalaze sličice 32 tima koji će učestvovati na prvenstvu.  Kako su izjavili iz kompanije Panini, prognoza je da će biti odštampano preko milijardu sličica koje će se prodavati u 100 zemalja sveta.  Po statistikama kompanije, u Brazilu se najviše kupuju sličice, odosno u zemlji domaćinu prvenstva izgleda svi popunjavaju Panini albume.

Kompanija Panini blisko sarađuje sa federacijama i ligama kako bi dobila precizne podatke, to jest liste potencijalnih igrača, ali se opet u albumu nađu i sličice onih fudbalera koji se uopšte ne pojave na prvenstvu, ponekad se lista menja na samom kraju, neki fudbaler ne učestvuje zbog povreda, neki jednostavno ne budu izabrani u tim.

Ali, kako u albumu ima sličica onih fudbalera koji se neće pojaviti na prvenstvu, desi se i da nekih fudbalera nema.

Fudbaler sa Kostarike Džoel Kembel koji trenutno igra za grčki Olimpijakos, kupio je početkom aprila sto kesica sa sličicama ne bi li pronašao sebe i nije uspeo. Svoju razočaranost što ga nema ni na jednoj od 500 sličica podelio je na Tviteru, zajedno sa fotografijom.

Po statistikama, kada kolekcionar popuni 80% albuma, ostalih 20% može da popuni tako što će menjati duple sličice.

Za skupljanje sličica već su vezana dva skandala, prvi da je u Brazilu iz kombija koji je prevozio sličice ukradeno 300.000 kesica, a drugi se desio u Kolumbiji gde je prema pisanju lokalne štampe nastavnik optužen da je oduzimao sličice učenicima kako bi popunio svoj album.

Srećno sa popunjavanjem albuma i ne bunite se zbog novca, to je jednostavno ljubav. Ne zaboravite, fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu.

Izvor: BBC

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *