Preminula prva pin-up devojka na svetu i pionirka modernog selfija

Pre par dana, u Majamiju je u 85. godini preminula Bunny Yager, model i fotograf koju danas smatraju jednom od prvih osoba na svetu koja se bavila savršenom fotografijom same sebe, odnosno pionirkom modernog selfija.

Bunny Yager je rođena 13. marta 1929. godine u Pensilvaniji koju je kao veoma mlada napustila i počela da gradi manekensku karijeru, ali je ubrzo prešla iza foto aparata i postala je jedna od najpoznatijih fotografa u istoriji.

Vrhunac uspeha postigla je u četrdesetim i pedesetim godinama pršlog veka. Iako je postigla veliki uspeh kao model, smatrala je da je poziranje ograničava pa je pdlučila da počne sama da se fotogafiše. Pokazalo se da ima izuzetan osećaj za fotografiju, da istovremeno može da postigne I zavodljiv seksualni izgled i odiše nevinošću, svakom fotografijom je umela da raspali maštu muškaraca.

13141344214_b114955caa_b

Sa njenim fotografijama u modu su ušle pin-up devojke, seksi devojke u bikinijima. Iako su njene fotografije postigle veliki uspeh i bile veoma tražene, zvanično je uglavnom dobijala kritike da ide ispred svog vremena praveći te smele i nekonvencionalne snimke.

Onog trenutka kada je stala iza foto aparata, Bunny je počela da eksperimentiše sa novim tehnikama I različitim uglovima za fotografisanje. Polako je počela da fotografiše i sebe samu kako bi napravila što bolju fotografiju pa je svoja iskustva 1964. godine objavila knjigu “Kako sam fotografisala samu sebe” zbog čega je smatraju pionirkom modernog selfija.

Bunny Yager je autorka i čuvene fotografije Ursule Anders u belom bikiniju kako sedi na plaži koju je snimila 1962. godine za vreme snimanja filma “Dozvola za ubijanje”, jednog od filmova iz serijala o Džejmsu Bondu.

13141752445_44ef91c6b9_b

Fotografije: livejournal.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *