Home / Kafa sa tetkom / Kako je nastala čuvena fotografija Alberta Ajnštajna sa isplaženim jezikom
Kako je nastala čuvena fotografija Alberta Ajnštajna sa isplaženim jezikom

Kako je nastala čuvena fotografija Alberta Ajnštajna sa isplaženim jezikom

Pre nekoliko godina, originalna fotografija nobelovca Alberta Ajnštajna sa isplaženim jezikom prodata  je na onlajn aukciji za 75.000 dolara. Ovo je njegova najpoznatija fotografija i možete je videti na šoljama, majicama, posterima, plakatima. Na ovoj fotografiji Ajnštajn deluje kao veseli, opušteni dekica, ni blizu ozbiljnog naučnika kakav je bio, i sigurno ste se nekada pitali kako je nastala.

Davnog 14. marta 1951. godine, u Prinstonu je upriličena svečanost u čast 72. rođendana Alberta Ajnštajna. On je, gde god se pojavio, izazivao veliku pažnju i bio je meta fotografa, pa je tako bilo i na ovom događaju. U trenutku kada je proslava već bila gotova i kada se u društvu tadašnjeg šefa Instituta za napredne studije Frenka Andelota i njegove supruge uputio ka izlazu, prišao mu je fotograf Artur Sase i zamolio da ga fotografiše: “Profesore, jedan osmeh za Vašu rođendansku fotografiju!” Ajnštajn se okrenuo i isplazio jezik, najverovatnije misleći da neće biti fotografisan, odnosno da fotograf za tu iznenadnu grimasu nije spreman.

Kao što pretpostaljate, fotograf je pritisnuo dugme fotoaparata upravo u trenutku kad je Ajnštajn pokazao svoj jezik u svoj svojoj veličini.

ajnštajn 1

U to vreme niko nije bio oduševljen ovom fotografijom, bile su to ozbiljne pedesete godine, urednici su redom odbijali da je objave dok na kraju, posle duge konsultacije između glavnog urednika i menadžera ipak nije doneta odluka da bude štampana.

Naravno, konformističko društvo tog doba je bilo prilično zbunjeno ovom fotografijom, kako je moguće da se plazi jedan genije, čovek koji je svojom teorijom relativiteta promenio istoriju.

Devet kopija ove fotografije Ajnštajn je poslao je kao čestitku raznim ljudima, a jedna od njih je stigla i do Hauarda Smita sa posvetom – “Ovaj gest će vam se dopasti. Običan čovek može raditi ono što se jedan diplomata nikada ne bi usudio. Vaš odani i zahvalni slušalac, A. Ajnštajn ’53.”

Danas se mnogi slažu da ova fotografija predstavlja kombinaciju genija i neobuzdane prirode Alberta Ajnštajna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*