Kako čuvati peršun

Peršun je začinska biljka koju dodajemo skoro svim jelima.  Iako možemo koristiti i sušen, svež pešun neodoljivo miriše i mnogo je bolje koristiti svež.

Svež peršun je teško sačuvati u stanju u kom smo ga kupili, veoma je osetljiva biljka, čak i kad ga držimo u vodi, listovi brzo počnu brzo da žute i gube ukus i često se desi da ga bacimo ili bar da polovinu uopšte ne upotrebimo.

Kako biste peršun sačuvali što duže svežim, postoji nekoliko tehnika, jedna od njih je da ga, kao cveće, stavite u čašu hladne vode, ali ga ne držiti na sobnoj temperature nego u frižideru. Ukoliko nije u frižideru, brzo će početi da žuti. Ukoliko vam stoji par dana, povremeno promenite vodu.

Drugi način je da dobro operete peršun, osušite ga na krpi i zamrznete. Zamrzavanje možete obaviti na dva načina, da zamrznete celu biljku ili da ga sitno iseckate i tako zamrznete. Kada želite da ga koristite, koristite ga bez odmrzavanja. Čak i ako ga ne kuvate već samo pospete po već spremljenom jelu, on će se za par minuta odmrznuti.

Peršun možete čuvati i u soli za šta vam je potrebna samo jedna tegla. Na dno tegle sipajte malo soli, opran i osušen peršun iseckajte, pomešajte sa solju, stavite u teglu, preko svega ponovo sipajte malo soli i zatvorite teglu. Na ovaj način peršun možete čuvati danima a kada ga upotrebite imaćete utisak da koristite tek ubran.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

One comment

  1. Odličan tekst! Peršun može da se zamrzne tako što se potopi u ključalu vodu na par sekundi i osuši zatim nasecka i stavi u kalupe za led. Praktično!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *