Domaće prezle – ne bacajmo stari hleb

Hleb se pominje u molitvi Bogu, on vekovima zaslužuje posebno poštovanje ljudi i učili su nas da se ne baca čak i ako padne na pod, „podigni ga i poljubi.“  Na selu se ostacima hleba hrane kokoške, prasići, psi i golubovi… Detinjstvo pamtimo po maminim mirisnim prženicama ili popari koji su pravljeni od bajatog hleba. Ratna vremena i glad koju je to vreme sa sobom nosilo, doveli su do toga da u kući uvek bude viška hleba, bolje više nego da nedostaje, kad nema hleba u kući „sluti na bedu i glad“. Nekada se bajati hleb sušio na suncu i od njega su pravljenje prezle. Danas možemo da ih kupimo, ali ako vam često ostaje hleb, možete ih napraviti i sami.

IMG_0402IMG_0405

Nije teško ’’reciklirati’’ stari hleb – iseckajte ostatke hleba na kockice i ostavite u tepsiji da se suše, možete ih i ispeći u rerni ali vodite računa da ne prepečete kocke jer će vam prezle u tom slučaju biti crne. Nakon što su se kocke dobro osušile, sameljite ih u vodenici za orahe ili usitnite u blenderu, prosejte kroz sito ili veću cediljku i to je to.

IMG_0408

Prezle u našoj kuhinji imaju široku primenu,  pohujemo šnicle i  povrće, pravimo knedle sa šljivama ili dodajemo u sosove, čorbe ili gulaše kako bi dobili gustinu. Možete ih dodati i mesu za faširane šnicle. Čuvajte ih u teglama ili papirnatim kesama .

Gordana Radojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *